Južna Koreja: Nalog za hapšenje "ženskog Raspućina"

Nalog za hapšenje izdat je u trenutku kada mnogi opozicioni poslanici istražuju predsjednicu Park oko skandala. Pozitivan rejting predsjednice je prema jednoj nedavno objavljenoj anketi pao na oko devet odsto
61 pregleda 0 komentar(a)
Čoi Sun-sil, Foto: Reuters
Čoi Sun-sil, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2016. 16:33h

Sud u Seulu prihvatio je danas zahtjev tužioca da se izda nalog za hapšenje , dugogodišnje prijateljice južnokorejske predsjednice, pod sumnjom da je trgovala uticajem i da je odgovorna za druge aktivnosti koje su pokrenule politički skandal oko predsjednice Park Geun-hje.

Čoi Sun-sil su mediji nazvali "ženski Raspućin".

Prijateljica predsjednice će biti u zatvoru dok sud ne izrekne presudu, rekao je portparol Centralnog okružnog suda u Seulu.

Nalog za hapšenje izdat je u trenutku kada mnogi opozicioni poslanici istražuju predsjednicu Park oko skandala. Pozitivan rejting predsjednice je prema jednoj nedavno objavljenoj anketi pao na oko devet odsto.

Prema pisanju južnokorejskih medija, prijateljica i savjetnica predsjednice, koja nije imala zvaničnu funkciju, pod istragom je zbog sumnje da je koristila svoj uticaj da natjera preduzeća da doniraju milione dolara dvijema fondacijama koje je ona kontrolisala.

Juče uveče priveden je još jedan bivši savjetnik predsjednice Park jer je navodno iznudio 70 miliona dolara donacija.

Čoi je prva osoba za koju je zvanično izdat nalog za hapšenje u vezi skandala. Tužioci imaju 48 sati da utvrde da li će da traže nalog za hapšenje i za An Džong-beoma, bivšeg predsjednicinog savjetnika privedenog juče, ili da ga oslobode.

Predsjednica Park je u srijedu smijenila premijera i ključne ministre, što opozicioni poslanici vide kao pokušaj da se skrene pažnja sa skandala godinu dana prije isteka njenog mandata.

Prošle nedjelje Park se javno izvinila i priznala da je Čoi redigovala neke od njenih govora i pomagala u odnosima s javnošću, ali južnokorejski mediji spekulišu da je Čoi imala mnogo veću, tajnu ulogu u državnim poslovima. Čoi je ranije rekla da je dobila neke od predsjednicinih govora unaprijed ali da nije znala da li je imala uvid u povjerljive podatke.

Bonus video: