Obama "na prvoj liniji fronta": Niko nije kvalifikovanij od Hilari da bude predsjednik SAD

Obama često prenosi govor na lični teren povezujući političku budućnost Klintonove sa svojim nasljeđem
4 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2016. 19:30h

Nedjelju dana uoči predsjedničkih izbora u SAD, predizborna kampanja dostiže vrhunac, a aktuelni predsjednik Barak Obama aktivno nastoji da obezbijedi podršku birača za svoju stranačku koleginicu, demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Obama je "na prvoj liniji fronta" sa Klintonovom, i u želji da svoju popularnost prenese na nju, on svoj argument sve više svodi na poruku "učinite to zbog mene".

On je u utorak uveče obraćajući se studentima na univerzitetu Kepitol u Kolumbusu u državi Ohajo, apelovao na birače koji su njega doveli na vlast da se "trude za nju kao što su se trudili za njega".

Kako navodi AFP, njegov govor je dobro uvježban i počinje lavinom komplimenata na račun Hilari Klinton - "Nikad nije bilo boljeg muškarca ili žene - ni ja, ni Bil, niko - ko je kvalifikovaniji od Hilari Klinton da bude predsjednik SAD".

Obama često prenosi govor na lični teren povezujući političku budućnost Klintonove sa svojim nasljeđem.

U jednom od svojih nastupa, Obama je rekao da ga je Hilari Klinton učinila boljim predsjednikom ne tražeći ništa za to.

"Tražim od vas ono što sam tražio prije osam godina. Tražim da vjerujete u vašu sposobnost da donesete promjene", rekao je on.

Iz Ohaja, Obama ide u Sjevernu Karolinu, pa u Majami i Džeksonvil, sjutra na Floridu i konačno u petak nazad u Šarlot u Sjevernu Karolinu.

Nije neobično da je aktuelni predsjednik učestvovao u kampanji za svog nasljednika, ali intenzitet Obaminog angažovanja nije zabilježen u novijoj američkoj istoriji, piše AFP.

"(Dvajt) Ajzenhauer je naglašavao kontinuitet sa (Ričardom) Niksonom 1960. godine a tako i (Ronald) Regan sa (Džordžom) Bušom 1988., ali nijedan predsjednik nije u svojim apelima bio tako ličan", kaže Leri Sabato, politički analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji.

Bonus video: