Pripadnici Islamske države opsjednuti bradama i konkubinama

Na velikom posteru naslovljenom "Zašto bih trebao da uništim svoju satelitsku antenu", džihadisti daju 20 razloga za to, koji se većinom svode na nemoralnost televizijskih programa
1 komentar(a)
pamflet Islamska država, Foto: Reuters
pamflet Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2016. 10:52h

Dokumenti i posteri Islamske države, pronađeni u selima koje je oslobodila iračka vojska, dokazi su o strogom i totalitarnom sistemu vladavine militanata koji su se potrudili da do detalja objasne svoju ekstremnu filozofiju.

Pošto je osvojen sjever Iraka 2014., Islamska država je proglasila kalifat, što je odgovaralo nekim sunitima koji su se osjećali marginalizovani pod šiitskom vladom te države.

Ali se to uskoro promijenilo pošto je Islamska država silom uvela svoja srednjovjekovna pravila, odrubivši glave svakom ko im se suprotstavio, prenosi agencija Rojters.

Šareni posteri, pamfleti i dokumenta, pronađeni u kancelarija džihadističkih službenika, pokazuju koliko su bili skoncentrisani na diktiranje primjerenog islamskog ponašanja stanovnicima kalifata.

Kršenja tih pravila kažnjavala su se javnim bičevanjem ili su optuženi prevoženi u Mosul, gdje su ubijani, svjedoči nekoliko stanovnika koji su nedavno pobjegli iz područja pod kontrolom Islamske države.

Pronađeni letak veličine novčanika sadrži upuststva kako se primjereno moli i prikazuje dječaka kako se pere.

"Svoja stopala perite iz smjera prstiju prema petama", piše na letku.

Pamflet od pet stranica sa fotografijama zlatnih narukvica, dijamantnih prstena i žita iznosi uputstva kako davati poklone, obvezno prema islamu. Ko to ne uradi prijetila mu je kazna.

U selu Šura, gdje je nedavno ubijeno sedam bombaša samoubica Islamske države koji su trčali prema iračkim snagama, pronađeni su zapisi o poklonima koji sadrže informacije o tome koliko neko posjeduje zlata, kolika su mu primanja, kolika mu je imovina i koji automobil vozi, navodi Rojters.

Pronađeni crveno-ružičasti letak uključuje i 32 pitanja i odgovora o ženskim zatočenicama rata.

Visoki klerik Islamske države ima autoritet za distribuciju zatočenih žena među borcima Islamske države, stoji u uputstvima.

"Nemuslimanske žene mogu da se uzmu kao konkubine", navodi se. Militanti smiju da imaju dvije sestre kao konkubine, ali polni odnos smiju da imaju samo sa jednom.

"Djevojčice koje nisu ušle u pubertet takođe smiju da budu konkubine. Ne smijete sa njima imati penetraciju, ali i dalje možete uživati u njima", piše na letku.

Na pitanje smije li grupa militanata podijeliti konkubinu odgovor je da samo jedan vlasnik smije spavati sa njom.

Islamska država je nakon osvajanja sjevernog Iraka uzela stotine žena iz manjine Jazida za svoje seksualne robinje.

Po pravilima te džihadističke grupe, žene ne smiju da izlaze iz domova, a ako već izlaze moraju biti prekrivene od glave do pete. Muškarci nose kratke pantgalone, ali moraju imati brade određene dužine.

Islamska država zabranjuje internet i muziku, mobilne telefone, satelitski program.

Na velikom posteru naslovljenom "Zašto bih trebao da uništim svoju satelitsku antenu", džihadisti daju 20 razloga za to, koji se većinom svode na nemoralnost televizijskih programa.

Razlog broj osam navodi kako satelitski programi prikazuju ljubavne priče, gole žene i neprimjeren jezik, dok razlog broj deset kaže da ti kanali podstiču feminiziranost muškaraca.

Bonus video: