Pauza zbog magle u iračkoj ofanzivi na Mosul

General Hajder Fadhil rekao je da se za danas ne planira dalje napredovanje zato što velika vlažnost i oblaci smanjuju vidljivost za avione i dronove koji pružaju podršku operaciji
0 komentar(a)
Iračka vojska, Foto: Reuters
Iračka vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2016. 08:08h

Iračke snage zastale su i drže položaje duž istočnih predgrađa Mosula, a smanjena vidljivost otežava operacije za istjerivanje boraca Islamske države iz tog grada, rekao je danas general specijalnih iračkih snaga.

General Hajder Fadhil rekao je da se za danas ne planira dalje napredovanje zato što velika vlažnost i oblaci smanjuju vidljivost za avione i dronove koji pružaju podršku operaciji.

Zvuk oružja je uglavnom utihnuo iz kvarta Gogdžali u Mosulu gdje se nalaze iračke snage, koji je unutar oboda grada ali odmah izvan urbanih četvrti. Ipak se čuju povremeni pucnji iz pušaka kao i neka artiljerijska paljba na položaje Islamske države.

Pauza je usledila pošto su iračke trupe juče ušle prvi put u grad u okviru ofanzive koja je počela 17. oktobra, i spremaju se za urbano ratovanje koje će, kako se očekuje, trajati nedeljama, ako ne i mjesecima.

Grad je Islamska država zauzela u blic ofanzivi u junu 2014. godine.

Kako navodi agencija Frans pres, nije moguće tačno procijeniti koliko civila je blokirano u Mosulu koji je pod kontrolom Islamske države i većina procjena govori da se radi o više od milion ljudi.

Organizacija Sejv d Čildren juče je saopoštila da se međju 1,5 miliona blokiranih civila u gradu nalazi i 600.000 djece i zatražila hitno otvaranje humanitarnih koridora da se oni izvuku na bezbjedno.

Bonus video: