Islamska država pokušala da dovede civile u Mosul: Htjeli da ih koriste kao živi štit?

Civili iz Hamama Al Alila, grada koji se nalazi južno od Mosula, ukrcani su u kamione i minibuseve u ranim jutarnjim satima ali se većina vratila pod paljbom patrole aviona, rekla je portparolka UN Ravina Šamdasani, prenosi Rojters
2 komentar(a)
Irak, vojska, Mosul, Foto: Reuters
Irak, vojska, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2016. 11:38h

Takozvana Islamska država (ID) pokušala je da prebaci oko 25.000 civila iz jednog drugog grada u Mosul, a sumnja se da je namjera bila da ih koristi kao ljudski štit u odbrani svojih pozicija.

Civili iz Hamama Al Alila, grada koji se nalazi južno od Mosula, ukrcani su u kamione i minibuseve u ranim jutarnjim satima ali se većina vratila pod paljbom patrole aviona, rekla je portparolka UN Ravina Šamdasani, prenosi Rojters.

Neki autobusi su međutim stigli do Abusaifa, 15 kilometara sjeverno od Hamama al-Alija,

Navodeći izvještaje sa terena, ona je rekla da su ekstremisti ID u subotu ubili 40 bivših članova iračkih bezbjednosnih snaga u blizini Mosula i bacili njihova tijela u Tigar.

Iračke specijalne snage ušle su danas na periferiju Mosula i napreduju prema centru, uprkos žestokom otporu takozvane Islamske države (ID) koja drži grad, izjavio je jedan irački general.

Vojnici su ušli u četvrt Gođali i nalaze se samo 800 metara od četvrti Karama koja je u samom centru, rekao je general iračkih specijalnih snaga Sami Al Aridi, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, specijalne snage su uletele u grad, a ID uzvraća vatru i pokušava da spriječi njihovo napredovanje. Na putevima koji vode u grad postavljene su bombe.

Ovo je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti ID zauzeli grad 2014. godine. Mosul je posljednje uporište ID u Iraku. To je i grad iz koga su proglasili "kalifat" do Sirije i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

Ipak, ulazak u Mosul može biti spor i mukotrpan proces za vojnike koji će morati da se upuste u teške borbe od kuće do kuće u samom gradu, ocjenjuje AP.

Jutrošnja akcija počela je vatrom iz artiljerije, tenkova i mitraljeza po položajima ID na obodu četvrti Gođali, dok su ekstremisti uzvraćali vođenim protivtenkovskim raketama i manjim oružjem.

Operaciju iračkih specijalaca podrzava iz vazduha koalicija predvođena SAD.

Bonus video: