Jemen u krizi, bliži se cijepanje države na dva dijela

Konflikt je doveo Jemen do teritorijalne podjele i sukobljenih institucija na sjeveru i na jugu zemlje što bi moglo da dovede do prekomponovanja geografske karte na Bliskom istoku
0 komentar(a)
Jemen zastava, Foto: Reuters
Jemen zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2016. 15:34h

Jemen je pretrpio hiljade vazdušnih napada u devetnaestomjesečnom ratu u kome je poginulo 10.000 ljudi i koji je izazvao glad u ovoj siromašnoj zemlji, ali najveći izazovi tek dolaze.

Konflikt je doveo Jemen do teritorijalne podjele i sukobljenih institucija na sjeveru i na jugu zemlje što bi moglo da dovede do prekomponovanja geografske karte na Bliskom istoku.

Jemen je jednom bio podijeljen između prosovjetske države na jugu i države koju su podržavala naoružana plemena na sjeveru zemlje.

Mnogi južnjaci vjeruju da je sada došlo vrijeme da nakon dvodecenijske marginalizacije u unitarnoj državi potraže svoj put i oslobode se korumpiranih političara i šeika koji iskorištavaju naftna polja sa juga Jemena.

Pobuna Huta na sjeveru zemlje podstakla je dodatno južnjački separatizam.

Međunarodno priznata Vlada izbjegla je iz glavnog grada Sane, kojeg su zauzeli hutski pobunjenici, u najveći grad na jugu zemlje Aden.

Iako formalno želi da uspostavi kontrolu nad čitavom zemljom, Vlada se nalazi u savezu sa secesionistima.

Bonus video: