Šiitske milicije napale Islamsku državu zapadno od Mosula: Neće ući u grad

U ofanzivi na Mosul učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, pripadnika federalne policije, sunitskih plemena, šiitskih miliicija i kurdskih boraca
0 komentar(a)
Mosul, Foto: Reuters
Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2016. 09:19h

Šiitske milicije izvele su danas napad na Islamsku državu (ID) zapadno od iračkog grada Mosula, ali su istakle da neće ući u taj grad sa sunitskom većinom, javlja AP.

Istovremeno, AFP prenosi da su paravojne snage izvele operaciju s ciljem zauzimanja malog grada Tal Afar iz ruku Islamske države i presijecanja puteva snabdijevanja džihadista od Mosula do Sirije.

"Operacija ima za cilj da se presiječe snabdijevanje između Mosula i Rake, pojača opsada Mosula i oslobodi Tal Afar", rekao je francuskoj agenciji portparol paravojnih snaga Ahmed al-Asadi, govoreći o glavnim uporištima ID u Iraku i Siriji.

Džafar al-Huseini, portparol Brigada Hezbolaha, rekao je da je ta grupa danas počela ofanzivu zajedno sa drugim velikim milicijama u pravcu Tel Afara, koji je imao većinsko šiitsko stanovništvo prije nego što je pao u ruke ID 2014. godine, navodi AP.

Pri tom, kako je dodao Al-Huseini, iranske snage savjetuju borce, a irački avioni im pružaju podršku vazdušnom udarima.

Iračke snage su prošle nedjelje počele obimnu operaciju preuzimanja Mosula, drugog najvećeg iračkog grada, a umiješanost šiitskih milicija u taj poduhvat izazvala je zabrinutost da bi to moglo da dovede do pogoršanja sektaških podjela.

U ofanzivi na Mosul učestvuje više od 25.000 iračkih vojnika, pripadnika federalne policije, sunitskih plemena, šiitskih miliicija i kurdskih boraca, podsjeća američka agencija.

Bonus video: