Šta kaže vještačka inteligencija: Novi predsjednik SAD biće...

Sistem je kreiran 2004. i postaje sve inteligentniji. Tačno je predvidio rezultate unutarstranačkih izbora Republikanske i Demokratske stranke
11 komentar(a)
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2016. 16:54h

Sistem vještačke inteligencije koji je tri puta tačno predvidio rezultat predsjedničkih izbora u SAD daje prednost republikanskom kandidatu Donaldu Trampu u odnosu na demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton na predstojećem glasanju, prenijela je danas televizija CNBC.

Sistem MogIA, koji je razvio indijski inovator školovan u SAD Sandživ Rai, prikuplja podatke sa različitih platformi uključujući Gugl, Fejsbuk, Tviter i Jutjub u SAD, a zatim daje procjene na osnovu analize tih podataka.

Sistem je kreiran 2004. i postaje sve inteligentniji. Tačno je predvidio rezultate unutarstranačkih izbora Republikanske i Demokratske stranke.

Rezultat do kojeg je sistem vještačke inteligencije došao na osnovu podataka o korišćenju različitih platformi jeste da je Tramp za 25 odsto preuzeo vođstvo u odnosu na najbolji rezultat aktuelnog američkog predsjednika Baraka Obame iz 2008. godine.

Ako Tramp ne pobijedi, to će značiti da sistem vještačke inteligencije nije u pravu prvi put u 12 godina, smatra Rai.

On se ogradio i da je sistem ograničen jer svaki poen koji prikupi o nekom kandidatu ne mora da znači i pozitivan poen, a MogIA tu razliku ne pravi.

Prema posljednjima anketama u SAD, Hilari Klinton i demokrate su u prednosti u odnosu na Donalda Trampa.

Sistem vještačke inteligencije znanje prikuplja iz okoline zbog čega je, kako je objasnio Rai, nazvan po dječaku Mogliju iz Kiplingove "Knjige o džungli".

Bonus video: