Uznemirujuće fotografije: Ljudska solidarnost je umrla na obali Crvenog mora

Prema procjenama u sukobima u Jemenu je poginulo preko 10.000 ljudi, od čega skoro 40 odsto civila. Ali, osim opasnosti od oružja, civilno stanovništvo još više pati od gladi koja se proširila Jemenom zbog iscrpljujućeg rata
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2016. 12:11h

U Jemenu od prošle godine traje građanski rat u kojem se za prevlast bore snage međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabu Mansur Hadija (uglavnom suniti) a na drugoj Huta milicija (uglavnom šiiti). Iako Haid načelno ima podršku vojske, mnogi pripadnici oružanih snaga prebjegli su na stranu Huta, kojima se još 2012. godine pridružio i bivši diktator države Ali Abdullah Saleh.

U sukob su na strani Hadija vrlo aktivno uključene i snage takozvane Arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koje superiornim naoružanjem napadaju pozicije pobunjenika, ali sa iznenađujuće malim efektom, prenosi Jutarnji.hr.

Njima podršku pruža i SAD, uglavnom dostavljanjem obavještajnih podataka, ali sve češće i otvorenim napadima na pozicije Huta. Sa druge strane, Huti se uglavnom oslanjanju na podršku šiitskog Irana, čijeg se uticaja na Arapskom poluostrvu sunitski Saudijci gotovo panično boje.

Prema procjenama u sukobima je poginulo preko 10.000 ljudi, od čega skoro 40 odsto civila. Ali, osim opasnosti od oružja, civilno stanovništvo još više pati od gladi koja se proširila Jemenom zbog iscrpljujućeg rata.

Reporter agencije Rojters Abduljabar Zejad posjetio je Al Thavra bolnicu u gradu Hodaida gdje je snimio potresne fotografije 18-godišnje Saide Ahmad Bagili koja se zbog neuhranjenosti našla na ivici smrti, bez mogućnosti da hoda ili jede čvrstu hranu. Ljekari je sada polako hrane sokom, čajem i mlijekom kako bi barem malo povratila snagu.

"Problem sa glađu nastao je zbog njene finansijske situacije i izbijanja rata u isto vrijeme", rekla je za Rojters medicinska sestra Al Baiji. Saida je tek jedna od 14 miliona ljudi (25 miliona stanovnika ima Jemen) koji se prema podacima UN-a suočavaju sa nedostatkom hrane.

Teško nauhranjena 18-godišnjakinja je iz sela Šajn, a prije nego je oboljela bavila se uzgojem ovaca.

"Bila je dobro, bila je zdrava. Ali, tada se razboljela. Bolesna je već pet godina i kaže da ne može da jede", opisuje medicinska sestra njeno stanje za koje kaže da se pogoršalo nakon izbijanja rata kada njena porodica više nije imala novca za liječenje.

"Njen otac nije joj mogao da pomogne, ali su u pomoć pritekli neki dobri ljudi" kazala je medicinska sestra koja nije kazala ko su anonimni donatori.

Galerija

Bonus video: