Rastu tenzije oko Kašmira: Indija i Pakistan uzajamno protjerali diplomate

Pakistanski i indijski vojnici su posljednjih nedjelja često razmjenjivali vatru preko granice, a žrtava je bilo na obje strane
0 komentar(a)
Indija, pakistan, Foto: Shutterstock
Indija, pakistan, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2016. 20:03h

Pakistan i Indija su danas uzajamno protjerali po jednog diplomatu u jeku rasta tenzija između dva južnoazijska rivala oko sporne himalajske oblasti Kašmir.

Najprije je Indija danas objavila da je protjerala službenika Ambasade Pakistana u Nju Delhiju pošto ga je prethodno nakratko držala u pritvoru zbog špijunske aktivnosti.

Islamabad je saopštio da su navodi o njihovom diplomati Mahmudu Aktaru "netačni i neutemeljeni".

Aktaru je rečeno da mora da napusti Nju Delhi do subote.

Portparol indijskog ministra vanjskih poslova je objavio da je Indija ustanovila da je Aktar bio umiješan u špijunažu.

Potom je danas Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana objavilo da je zatražilo od Sudžil Singa, zvaničnika u Ambasdi Indije da napusti Pakistan zbog kršenja diplomatskih normi.

Pakistanske vlasti su Singu naložile da takođe do subote napusti zemlju, zajedno s porodicom.

Ravinder Jadav, policijski zvaničnik iz Nju Delhija rekao je da su kod pakistanskog diplomate Aktara, koji je radio u odjeljenju za vize, nađeni dokumenti o raspoređivanju indijskih trupa duž indijsko-pakistanske granice. On je rekao da su indijske bezbjednosne agencije pratile Aktarove aktivnosti posljednjih šest mjeseci.

"Kratko su ga priveli na ispitivanje i kod njega su nađeni dokumenti", rekao je Jadav novinarima. Aktar je oslobođen jer je imao diplomatski imunitet.

Jadav je rekao da su dva Indijca, iz zapadne države Radžastan koja se graniči s Pakistanom, uhapšena zbog davanja informacija Aktaru.

Pakistanski i indijski vojnici su posljednjih nedjelja često razmjenjivali vatru preko granice, a žrtava je bilo na obje strane.

Bonus video: