Putin: Postoje dvije opcije, čuvati leglo terorista, ili ga uništiti uz minimalno civilnih žrtava

Ruski predsjednik je odbacio pozive da se okončaju napadi na Alep, navodeći da bi po tom rezonu trebalo zaustaviti operaciju koalicije okupljene oko SAD u iračkom gradu Mosulu, i da ne treba pokretati napade na Raku
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2016. 17:03h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je opsada sirijskog grada Alepa, u kojoj učestvuju ruske i sirijske snage, neophodna da bi se "slomili" ekstremisti.

Putin je na međunarodnom forumu u Sočiju rekao da postoje dvije opcije: "čuvati leglo terorista u Alepu ili ga uništiti, uz minimalno civilnih žrtava".

Ruski predsjednik je odbacio pozive da se okončaju napadi na Alep, navodeći da bi po tom rezonu trebalo zaustaviti operaciju koalicije okupljene oko SAD u iračkom gradu Mosulu, i da ne treba pokretati napade na Raku.

Ruski vojni avioni učestvuju u ofanzivi sirijskih trupa u Alepu, što je razgnijevilo međunarodnu zajednicu, navodi američka agencija AP.

Zvanična Moskva je negirala da njene snage napadaju civile u Siriji i optužila Vašington da nije ubijedio pobunjenike da prekinu veze sa ekstremistima Al Kaide.

UN će ponovo pokušati da evakuiše ranjene iz Alepa

Šef humanitarne radne grupe Ujedinjenih nacija za Siriju Jan Egeland najavio je danas da će ponovo biti preduzeti napori za evakuaciju gotovo 200 ranjenih iz Alepa i omogućiti dostava zaliha lekova i hrane u dio tog grada pod kontrolom pobunjenika.

Egeland je rekao da se tim UN "ne predaje" i dodao da su u prošlosti napore za evakuaciju kvarili manjak povjerenja, strah i nesporazumi, kao i neprihvatljivi preduslovi, prenijela je agencija AP.

Vazdušni napadi ruskih i sirijskih snaga na Alepo su obustavljeni već devet dana u očekivanju početka evakuacije, ali su ti napori propali zato što sirijski pobunjenici tvrde da nema garancija da će evakuisani biti bezbjedni.

Pobunjenici takođe kažu da Rusija i sirijska vlada ne dopuštaju da pomoć dospije u istočne djelove Alepa, koji se nalaze pod opsadom, a u kojima živi oko 275.000 ljudi.

Bonus video: