Obamina oproštajna turneja: Grčka, Njemačka i Peru

"Ta posjeta će naglasiti predsjednikovo obavezivanje na transatlansku solidarnost, snažnu i integrisanu Evropu i saradnju s našim azijsko-pacifičkim partnerima", izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2016. 06:37h

Američki predsjednik Barak Obama krenuće u Grčku, Njemačku i Peru narednog mjeseca u posljednju turneju u svojstvu šefa države, saopštila je danas Bijela kuća.

Turneja od 14 do 21. novembra uslijediće samo nekoliko dana nakon što na američkim predsjedničkim izborima bude izaban Obamin nasljednik i pružiće mu priliku da preispita svoje spoljnopolitičko nasljeđe, prenosi Fena navode njemačkih medija.

"Ta posjeta će naglasiti predsjednikovo obavezivanje na transatlansku solidarnost, snažnu i integrisanu Evropu i saradnju s našim azijsko-pacifičkim partnerima", izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

Obama će se u Grčkoj sastati sa predsjednikom Prokopiosom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom, izraziće podršku ekonomskim reformama zemlje i ukazati na temelje demokratije.

Navodi se da se takođe očekuje da će Obama govoriti o izbjegličkoj krizi i zahvaliti se Grčkoj za "izuzetnu velikudošnost" prema izbjeglicama i migrantima koji beže iz ratom razorene Sirije i drugih zemalja.

U Njemačkoj će Obama 17. i 18. novembra održati razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel o Ukrajini, Siriji, borbi protv Islamske države i o transatlanskim ekonomskim temama.

Takođe se očekuje da se Obama sastane u Berlinu sa grupom evropskih čelnika među kojima će biti francuski predsjednik Francois Oland, italijanski premijer Mateo Renci i britanska premijerka Tereza Mej, kao i Merkelova.

U Peruu će Obama prisustvovati Azijsko-pacifičkom forumu ekonomske saradnje u Limi od 18. do 20. novembra, što će mu dati priliku da istakne pažnju svoje administracije prema Aziji, uključujući i trgovinski sporazum s 12 pacifičkih država.

Bonus video: