Presedan na Tajlandu: Princeza kandidatkinja za premijerku

Drugi kandidat šef hunte...
1337 pregleda 0 komentar(a)
Princeza Ubolratana Rajakanja, Foto: Christian Hartmann/ Reuters
Princeza Ubolratana Rajakanja, Foto: Christian Hartmann/ Reuters

Kandidatura tajlandske princeze Ubolratane za mesto premijera objavljena je danas i izazvala nezapamćeni politički potres koji, ipak, nije spriječio šefa vladajuće vojne hunte da se i sam kandiduje.

Šef partije Tai raksa čart Prečafol Pongpanič rekao je da je 67-ogodišnje princeza "kandidat za poziciju premijera" ispred njegove partije na izborima 24. marta, prvim poslije državnog udara iz 2014. Ta stranka je vema bliska porodici Šinavatra, arhineprijatelju vojne hunte.

Samo nekoliko minuta kasnije, šef hunte Prajut Čan-o-Ča je u saopštenju naveo da je "prihvatio poziv (partije) Falanf pračarat da ga predloži za premijera".

Te dvije najave su još jednom poremetile političku scenu Tajlanda, zemlje u kojoj je nestabilnost hronično stanje od sredine prošle decenije.

Analitičari su do sada smatrali da je Prajut Čan-o-Ča imao velike šanse da ostane na vlasti, suočen sa dvije istorijski jake sile u tajlandskoj politici - demokratama, bliskim bogatim ljudima, i partiji Feu Tai čiji osnivač je nekadašnji premijer Tajlanda Taksin Šinavatra.

Pokret Tai raksa čart su u novembru prošle godine osnovale pristalice Taksina Šinavatre, koji živi u egzilu da ne bi bio zatvoren zbog korupcije. Šinavatra tu presudu odbacuje kao političku.

Na prelazu prve u drugu deceniju 21. veka, Tajland se našao u stanju duge političke nestabilnosti usled velikih napetosti izmedju reformatorskih i Šinavatri naklonjenih "crvenokošuljaša" i "žutokošuljaša", ultrakonzervativnih rojalista na čijem čelu su bili generali. Oni su u tom periodu izveli dva puča.

Bonus video: