Naučnici konačno riješili misteriju Bermudskog trougla?

Naučnici tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 35 do 88 kilometara
64 pregleda 1 komentar(a)
Bermudski trougao, Foto: Wikipedia
Bermudski trougao, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 25.10.2016. 10:01h

U prosjeku u ovoj regiji godišnje misteriozno nestane četiri aviona i 20 brodova, a nakon najnovijeg istraživanja meteorologa nameće se nova teorija koja bi konačno mogla da odgonetne tajnu Bermudskog trougla.

U posljednjih 100 godina, približno 75 aviona, stotinu brodova i najmanje 1.000 života izgubljeno je u predjelu 500.000 kvadratnih kilometara koji se prostiru između Majamija, Portorika i Bermude.

Naučnici sad tvrde da iza misterije Bermudskog trougla zapravo stoje heksagonalni oblaci koji stvaraju vetrovite vazdušne bombe koje se kreću brzinom od čak 75 metara u sekundi.

Te oluje su toliko moćne da mogu da potope brodove i sruše avione u okean.

Naučnici takođe tvrde da se masivni oblaci pojavljuju iznad zapadnog rta ostrva Bermuda u rasponu od 35 do 88 kilometara, piše Independent.

„Ne vide se tipične ravne ivice oblaka, već su većinu vremena oblaci raspršeni“, rekao je satelitski meteorolog dr Stiv Miler sa Univerziteta Kolorado za Science Channel.

Korišćenjem radarskih satelita meteorolozi su pokušali da uvide šta se dešava ispod neobičnih oblaka, a tim istraživača je otkrio da su vetrovi u nivou mora takođe dostizali opasnu brzinu, stvarajući talase visoke 13 metara.

Termin Bermudski trougao je prvi put upotrijebljen 1950. godine kada je novinar pisao o velikom broju brodova i aviona koji nestaju u ovom regionu.

Tvrdnje o neobičnim i paranormalnim pojavama su se dogodile još 1492. godine, kada je Kristofer Kolumbo prijavio da je video neobično svjetlo i neuobičajene aktivnosti kompasa.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: