AP: Klinton sve bliža Bijeloj kući, ali je mnogi smatraju nepoštenom

Savjetnici Hilari Klinton su utrošili mjesece pokušavajući da "izbrišu" takvu percepciju, pa su organizovali događaje manjeg obima gdje je ona mogla da vodi "intimnije razgovore sa glasačima"
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2016. 06:49h

Ako u naredne dvije nedjelje ne dođe do "značajnih pomjeranja", kandidat demokrata Hilari Klinton ima velike šanse da postane prva žena predsjednik SAD, piše agencija AP.

AP navodi da je Klinton bila bolja u dvije od tri debate od kandidata republikanaca Donalda Trampa i da vodi u mnogim anketama u većini neopredijeljenih država.

Klinton će ipak kampanju završiti boreći se da promijeni mišljenje miliona glasača koji nemaju o njoj dobro mišljenje, ukazuje američka agencija, napominjući da iako je mnogi vide kao boljeg lidera, više od polovine zemlje joj nije naklonjeno.

Mnogi je, takođe, smatraju nepoštenom.

Savjetnici Hilari Klinton su utrošili mjesece pokušavajući da "izbrišu" takvu percepciju, pa su organizovali događaje manjeg obima gdje je ona mogla da vodi "intimnije razgovore sa glasačima".

Koristili su i veliki broj poruka sa ciljem ubjeđivanja javnosti da Hilari Klinton nije ušla u predsjedničku trku samo da bi ispunila političke ambicije.

Kako kampanja odmiče, njen tim je po svemu sudeći došao do tačke kada je shvatio da ta misija nije ispunjena.

Prema anketi televizijske mreže Ej Bi Si, Klintonova bi dobila 50 odsto glasova, dok bi Tramp osvojiio 38 odsto.

Prema drugoj anketi, demokratska kandidatkinja ima prednost od oko šest odsto u odnosu na Trampa. Ona bi osvojila 47,7 odsto a njen rival 41,9 odsto glasova.

"Mi smo iza. Kaskamo", izjavila je direktorka Trampove predizborne kampanje Kelijen Konvej, što je agencija Frans pres ocijenila kao neoubičajeno priznanje Trampovog tima.

Republikanski kandidat je u Floridi tokom vikenda pozvao pristalice da glasaju za njega da bi se zemlja "jednom za svagda otarasila ološa Hilari Klinton".

Tramp je rekao da je njegova rivalka "gadna žena" i da on ima više pristalica u ženskoj populaciji nego ona.

Klinton takođe putuje po zemlji u pokušaju da učvrsti svoju prednost.

Ona je tokom vikenda posjetila Sjevernu Karolinu u pokušaju da što više pridobije glasove manjina u toj američkoj saveznoj državi.

Ona je u prisustvu majke Afroamerikanca ubijenog 2012. godine pozvala na borbu protiv rasizma.

Klintonova ima prednost u ključnim saveznim državama - Pensilvaniji, Virdžiniji i Floridi, dok Tramp ima neznatnu prednost u Teksasu, državi koja je tradicionalno naklonjena republikancima.

Savjetnici vjeruju da je Klinton sama odgovorna za neke probleme - prije svega zbog insistiranja na privatnosti.

Skoro cijelu kampanju se borila da objasni zašto je koristila privatni mejl, u podrumu svoje kuće, dok je bila na čelu Stejt departmenta.

Krila je i od skoro svih najbližih saradnika da ima upalu pluća, zbog čega joj je pozlilo na obilježavanju godišnjice terorističkih napada u Njujorku, 11. septembra.

Prema najnovijim anketama, Klinton vodi u odnosu na protivkandidata iz tabora republikanaca Trampa za 12 odsto.

Ankete ABC njuza i Vašington posta pokazuju da Klinton ima podršku 50 odsto, a Tramp 38 odsto ispitanika.

Tramp ima veću podršku među bijelcima (47-43), a Klinton među ženama (55-35), prenijela je agencija AFP.

Klinton je udvostručila vođstvo na 32 odsto među fakultetski obrazovanim bjelkinjama, a anketa pokazuje da prvi put ima i veću podršku muškaraca (44-41).

Bonus video: