Bitka koja odlučuje o budućnosti Iraka

Pridobijanje pripadnika sunitskih plemena, koji se sada bore na strani Islamske države, je od ključnog značaja za ofanzivu
0 komentar(a)
Mosul, Foto: Reuters
Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2016. 06:12h

Bile su potrebne dvije godine obuke demoralisane vojske, podrška iz vazduha i specijalne jedinice najvećih svjetskih sila, da bi Irak krenuo u ofanzivu za zauzimanje Mosula od Islamske države.

Skoro nedjelju dana nakon početka ofanzive pod vođstvom SAD, svi koji učestvuju u njoj kažu da će bitka za zauzimanje grada biti duga i teška. Međutim oni su takođe uočili slabu tačku džihadista.

Ukoliko bude moguće ubijediti lokalne borce u Mosulu da prekinu savezništvo sa ID, onda postoji šansa da se brže dođe do kraja, a to bi moglo imati značajne posljedice za budućnost Iraka.

Imajući u vidu podjele i pobune u redovima ID u Moslu, pojedini opozicioni komandanti vjeruju da bi osvajanje lokalnih boraca moglo dovesti do toga da bitka traje nedjeljama umjesto mjesecima.

Upravo u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, lider ID Abu Bakr al Bagdadi je proglasio sunitski kalifat 2014, nakon što se udružio sa tamošnjim islamistima i veteranskim oficirima iz rasformirane vojske Sadama Huseina. Pet iračkih vojnih divizija se raspalo prije dolaska stotina džihadista.

Sada bitku za oslobađanje Mosula vodi koalicija od 30 000 pripadnika redovnih iračkih snaga koje podržavaju SAD i Evropljani, kao i kurdska i šiitska milicija. Na drugoj strani su džihadisti koji su iskoristili osjećaj napuštenosti sunitske zajednice u Iraku u Siriji.

Ne samo ishod, već takođe i politička osjetljivost sa kojom će se pristupiti ovoj ofanzivi može odlučiti o budućnosti ID i sunitskog ekstremizma i oblikovati ovaj dio Bliskog istoka, pogođen unutrašnjim sukobima.

Borci ID, koji prema procjenama ima između četiri i osam hiljada, svuda u gradu su postavili eksplozive i bombe, naftom napunili tankere koje mogu zapaliti, iskopali su tunele i rovove i pokazali da su spremni da 1,5 miliona civila u Mosulu koriste kao ljudski štit.

Islamska država izgleda da ima dovoljno bombaša samoubica i desetine njih šalje u kamionima bombama na pripadnike kurdskih pešmerga koji prilaze Mosulu sa istoka i sjeveroistoka i na iračke snage, koje napreduju sa juga i jugozapada.

„Mosul će biti višemjesečno iskušenje. Ovo će dugo trajati”, kazao je visoki američki zvaničnik u Iraku.

Karim Sindžari, ministar unutrašnjih poslova u regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) na sjeveru Iraka, kazao je da će se ID žestoko boriti prvenstveno zbog simboličnog značaja Mosula kao prijestonice samoproklamovanog kalifata.

„Ukoliko Mosul padne, onda je pao i kalifati. Ukoliko izgube u Mosulu, onda im osim Rake ne ostaje više ništa”, kazao je Sindžari.

U namjeri da iskoristi podjele među svojim neprijateljima ID je prošlog petka napala Kirkuk ne samo da bi omela iračke i kurdske snage i da bi popustila pritisak na glavnom frontu. Namjera je takođe bila da se sunitski Arapi dodatno okrenu protiv Kurda, čije iračke pešmerge i sirijska kurdska milicija imaju najviše učinka na kopnu protiv ID. Upravo zbog toga mnogi koji učestvuju u borbi za Mosul naglašavaju da je neophodno razbiti savezništvo između ID i sunita koji su se osjećali napušteno, kako u Mosulu tako i šire. Sad je prilika za to, kažu oni.

Oni vjeruju da, iako će se strani džihadisti boriti do kraja kako bi zaštitili svoje posljednje uporište u Iraku, irački borci, od kojih su mnogi u Mosulu, mogli bi položiti svoje oružje.

„Većina ID boraca dolazi iz lokalnih plemena. Ima tu i stranaca, ljudi iz drugih djelova Iraka i Sirije, ali su većina lokalni borci”, kazao je jedan kurdski vojni obavještajac.

„Ukoliko to uspijemo da im uzmemo, oslobađanje Mosula će potrajati svega nedjelju ili dvije”.

„Mislim da bi bilo pametno da Iračani pošalju poruku i ubijede te sunitske Iračane da će im pružiti drugu šansu, jer ukoliko oni polože svoje oružje onda ID definitivno gubi 60 odsto snaga”, kazao je kurdski obavještajac.

On je takođe kazao da je veoma važno da se SAD snažno uključe u Mosulu, naročito nakon iskustava zauzimanja Rake, Ramadija i Tikrita, gradova koji su bili pod kontrolom ID a gdje su izbjeglice i lokalni suniti kasnije patili u rukama šiitskih milicija.

U borbi za Mosul, navodno je dogovoreno da ni šiitski borci niti kurdske pešmerge neće ući u grad kada padne, kako bi se izbjegli sektaški sukobi.

I mada koalicija protiv ID napreduje, vojni stratezi i obavještajni zvaničnici kažu da će biti sve teže kako se budu približavali Mosulu.

Jednom kada uđu u Mosul, iračke specijalne snage će morati da idu od ulice do ulice kako bi uklonile eksploziv i bombe koje je podmetnula ID.

„Putevi su jako uski, ne možete koristiti vozila ili tenkove, dakle biće to borba prsa u prsa”, kazao je Sindžari.

Neprijatelji ID ne potcjenjuju snagu grupe, koja zavisi od iskusnih bivših oficira iz partije Baat i islamističkih radikala koji su spremni da se raznesu kako bi odbranili svoju sunitsku teritoriju.

„Mnogo su bolje organizovani od pešmergi i ostalih. Imaju dobru administraciju, dobar sistem podrške i dovoljno oružja i municije”, kazao je jedan kurdski zvaničnik za borbu protiv terorizma.

Ofanziva na Mosul će biti najvažnija bitka koja se vodila u Iraku od američke invazije 2003. Predstojeći događaji će ili sastaviti ili slomiti ionako podijeljeni Irak.

„Rastu bojazni oko uspostavljanja političkog mira onog dana kada Mosul bude oslobođen”, kazao je Hošjar Zebari, vodeći irački političar i bivši ministar finansija.

„Kako upravljati ovim multietničkim i multivjerskim gradom a da ne dođe do konflikta, ubistava iz osvete, velikog iseljavanja ljudi? Za to je potrebno političko planiranje.”

Međutim borba protiv redikalnih islamista u regionu neće se završiti sa oslobađanjem Mosula.

„Mosul nije kraj ID i ekstremizma u ovom regionu. Vratiće se asimetričnom ratovanju. Doći će do samoubilačkih napada u Kurdistanu, unutar iračkih gradova i u drugim mjestima”.

Sve dublji razdor unutar Islamske države

Razdor unutar Islamske države se produbljuje, a irački, kurdski i zapadni izvori prijavljuju otpor u Mosulu i niz napada na lidere džihadista. Sindžari kaže da raste nezadovoljstvo zbog brutalnosti grupe.

„Postoje informacije da su se mnogi pobunili i da napadaju ID. Jedan broj pripadnika Daeša je ubijen na ulici tokom noći”, kazao je Sindžari. Ovi podaci su u skladu sa izvještajima o nedavnom propalom ustanku protiv ID, koji je poveo bivši Bagdadijev saradnik, a koji je okončan pogubljenjem 58 disidenata Daeša.

Bonus video: