MELANIJA TRAMP VS BIL KLINTON

Prva dama ili prvo momče?

Funkcija za koju se Melanija Tramp i Bil Klinton nadmeću je neplaćena i nije regulisana američkim ustavom
201 pregleda 8 komentar(a)
Melanija Tramp, Bil Klinton, Foto: Shutterstock
Melanija Tramp, Bil Klinton, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.10.2016. 18:31h

Kakav kontrast! S jedne strane bivši foto-model, poreklom iz Slovenije, politički naivna Melanija Tramp. Sa druge strane bivši predsjednik, premazan svim farbama, profesionalc Bil Klinton. Prva dama ili prvi džentlmen?

Funkcija za koju se Melanija Tramp i Bil Klinton nadmeću je neplaćena i nije regulisana američkim ustavom. „Međutim, još prvi predsjednik Džordž Vašington je ostavio prostora za damu Vašington i na taj način stvorio instituciju prve dame odnosno prvog džentlmena", kaže Krajster S. Džaret, profesor američkih studija na Univerzitetu u Lajpcigu u intervju za DW.

Žene ili muževi najmoćnijeg čovjeka ili najmoćnije žene na svijetu su šefu države bliže od bilo koga drugog. „Tokom kampanje, oni privlače simpatije", kaže Tomas Jeger, ekspert za spoljnu politiku na Univerzitetu u Kelnu: „Imaju auru nadpartijskog, predstavljaju ličnost sa kojom se svi mogu identifikovati."

Nakon izborne pobjede, to se može promijeniti, to je na svojoj koži osjetila i Hilari Klinton. Kao prva dama ona je preuzela „jasnu, profilisanu ulogu", kaže Džaret, ali na kraju nije uspjela sa svojim planovima za reformu sistema zdravstvene zaštite.

Mama svih prvih dama

Ipak, kao majka svih prvih dama važi Elenor Ruzvelt. Ona je bila borac za prava žena sve vrijeme dok je njen muž Frenklin D. Ruzvelt (1933-1945) bio na vlasti. „Ona je imala veliku ulogu u osnivanju Ujedinjenih nacija", kaže Džeret. O Elenor Ruzvelt se takođe govorilo kao mogućoj kandidatkinji za predsjednicu SAD.

Sa Džonom Kenedijem i njegovom suprugom Džeki u Bijelu kuću su se 1961. godine uselili elegancija i glamur. Džeki je bila prva dama samo dvije godine, ali njen moderan i elegantan stil je uticao na čitavu generaciju. Ona se i danas smatra američkom kraljicom srca.

Tomas Jeger smatra da je Nensi Regan vjerovatno najviše potcenjena prva dama: „Ona je bila više uključena u donošenje odluka supruga Ronalda, nego što je to tada bilo poznato." Uzgred, zvali su je dama zmaj i kraljica Nensi.

Mišel Obama je takođe promijenila sliku prve dame. To više nije domaćica koja se bavi dobrotvornim aktivnostima, ali nije ni kopredsjednica. Ona predstavlja modernu emancipovanu ženu. I pri tom je popularna. Umije da koketira sa javnošću, koristi Instagram i Snepčet.

Bira se bračni par…

Osmog novembra, kada bude izabran 45. predsjednik Sjedinjenih Država, znaće se i ko preuzima ulogu Mišel Obame. Šta ako to bude Melanija Tramp? Tomas Jeger čuje vrlo različite stvari: „Neki kažu da bi ona bila najljepša žena u Bijeloj kući od Džeki Kenedi. Dobar signal za otvorenost SAD bi bilo to što je ona porijeklom iz Slovenije. Drugima smeta njena prošlost kao foto-modela. Melanija Tramp se slikala tako oskudno obučena da znamo kako joj izgleda pupak."

Iznenađujuće za mnoge, Melanija Tramp je odbacila svoju rezervisanost u predizbornoj kampanji i na CNN-u komentarisala optužbe za seksizam na račun svog muža. „Bila sam iznenađena jer čovjek koji je to govorio, nije onaj kojeg poznajem", rekla je ona. Ova ofanziva, dva dana prije posljednjeg TV duela Trampa i Klinton u kojem je noćas ponovo letjelo perje, bila je odgovor gospođi Obama koja je prethodno za seksističke izjave Trampa rekla da su „šokantne i nepodnošljive".

Prvi momak?

Takođe je zanimljivo kako će stvari u slučaju pobjede izgledati kod Klintonovih. Hilari će nesumnjivo biti broj jedan. Ali, šta će se desiti sa Bilom, koji je ipak bivši predsjednik? Bil Klinton je prije 20 godina morao javno da opravdava događaje u Ovalnoj sobi sa svojom pripravnicom Monikom Levinski i rizikuje i brak funkciju. Pri tom je lagao, ali mu je to oprošteno.

Tomas Jeger prenosi dvije glasine: „Neki kažu da će biti isključen iz svih tokova informacija – možda kao kazna za aferu sa Monikom. Drugi vjeruju da bi mogao da bude novi ekonomski savjetnik Hilari, sa privatnom kancelarijom, koji će brinuti o ponovnoj industrijalizaciji i stvoriti nova radna mjesta." Nejasno je i dalje kako bi trebalo zvati muškarca u rangu prve dame: prvi muž, prvi gospodin ili prvi džentlmen? Ili, kako je to još 2007. Bil Klinton sam nabacio: umjesto First Lady neka bude First Laddie – prvo momče.