Kina: Kiska ignorisao naše protivljenje, sastao se sa Dalaj lamom, odgovorićemo

58 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Kiska, Dalaj lama, Foto: Http://www.dalailama.com
Andrej Kiska, Dalaj lama, Foto: Http://www.dalailama.com
Ažurirano: 17.10.2016. 10:53h

Ministarstvo vanjskih poslova Kine saopštilo je danas da će pružiti odgovarajući odgovor Slovačkoj, nakon što se predsjednik te zemlje Andrej Kiska sastao s tibetanskim duhovnim vođom u egzilu, Dalaj lamom, koga Peking optužuje da promoviše nezavisnost tog himalajskog regiona, javlja Rojters.

Dalaj lama, koji je na proputovanju po Evropi, sastao se u nedjelju sa Kiskom na ručku u Bratislavi, objavljeno je na zvaničnom sajtu tibetanskog duhovnog lidera, uz fotografiju na kojoj se vidi kako njih dvojica razgovaraju.

Portparolka kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Čunjing rekla je danas da je Kiska ignorisao "snažno protivljenje" Kine tom sastanku, koji se kosi sa politikom jedinstvene Kine koju je slovačka vlada obećala da će podržati.

"Kina se tome odlučno protivi i daće odgovarajući odgovor", izjavila je Hua na konferenciji za novinare u Pekingu, na navodeći detalje.

Kina je izrazila gnijev i zaprijetila kontramerama i nakon što je Dalaj lama prošlog mjeseca razgovarao u Strazburu sa predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, podsjeća britanska agencija.

Kina smatra separatistom 80-godišnjeg Dalaj lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, dok on tvrdi da samo želi istinsku autonomiju za Tibet, teritoriju koju su komunističke kineske trupe, kako Peking navodi, mirno oslobodile 1950. godine, dodaje Rojters.

Bonus video: