"Lider Islamske države izbjegao vazdušni napad u posljednjoj sekundi"

Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku u kom je prije sukoba živjelo oko dva miliona stanovnika
0 komentar(a)
Iračka vojska, Mosul, Foto: Reuters
Iračka vojska, Mosul, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2016. 11:41h

Lider Islamske države Abu Bakr Bagdadi u posljednjoj sekundi je izbjegao napad vazduhoplovnih snaga tokom sastanka sa komandantima u Mosulu, nakon što je Irak pokrenuo operaciju oslobađanja tog grada, saopštili su danas irački bezbjednosni izvori.

"Bagdadi je u posljednjem trenutku izbjegao vazdušni napad na sastanku sa komandantima u Mosulu", gradu na sjeveru Iraka, rekli su irački izvori Sputnjiku.

Izvori nisu precizirali da li su napad izvele iračke snage ili koalicija predvođena SAD.

Kretanje Bagdadija je poznato samo užem krugu ljudi i on stalno mijenja lokacije u Iraku i Siriji.

Osloboditi Mosul: "Bitka će biti teška, trajaće nedjeljama"

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je ove noći počela operacija za oslobođenje Mosula.

"Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici "Irakija".

"Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenijela je agencija AFP.

Mosul je posljednje veliko uporište Islamske države u Iraku u kom je prije sukoba živjelo oko dva miliona stanovnika.

Irački zvaničnici su ranije naveli da će u operacija biti sprovedena uz podršku SAD iz vazduha, kurdskih bezbjednosnih snaga i šiitskih i sunitskih neregularnih jedinica.

Mosul je u "samom srcu" samoproklamovanog kalifata takozvane Islamske države od 2014. godine.

Glavnokomandujući međunarodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države, američki general Stiven Taunsend, smatra da će operacija koju su iračke snage pokrenule za oslobođanje grada Mosula trajati nedjeljama, a "moguće i duže".

Taunsend je upozorio da bi ponovno osvajanje posljednjeg velikog uporišta Islamske države u Iraku moglo da potraje, prenosi AFP.

"Ova operacija za preuzimanje kontrole nad drugim po veličini gradom u Iraku vjerovatno će trajati nedjeljama, vjerovatno duže, saopštio je američki general.

UNHCR: Iz Mosula bi moglo da izbjegne 100.000 ljudi

Agencija UN za izbjeglice (UNHCR) upozorila je danas da bi i do 100.000 Iračana moglo da pobjegne u Siriju i Tursku zbog operacije oslobađanja Mosula, na sjeveru Iraka, koji je pod kontrolom Islamske države.

UNHCR je istakao da je potreban još 61 milion dolara za šatore, kampove, peći i opremu za zimu za interno raseljene u Iraku i dvije susjedne zemlje.

Kako se navodi, u Siriji su u toku pripreme za prijem do 90.000 iračkih izbjeglica, prenio je Rojters.

Istovremeno, zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmuš je rekao da je Turska spremna za stotine hiljada mogućih izbjeglica iz Mosula.

Kurtulmuš je istakao da Turska, međutim, ne očekuje priliv izbjeglica ako operacija oslobađanja Mosula "bude korektno sprovedena".

Karter: SAD će podržati Irak "u teškoj bici koja slijedi"

Ministar odbrane SAD Eš Karter kaže da su njegova zemlja i ostatak međunarodne koalcije na čelu s američkom vojskom spremni da podrže Irak "u teškoj bici koja slijedi".

Karter je to izjavio juče nakon što je Bagdad objavio početak ofanzive za ponovno zauzimanje grada Mosula iz ruku Islamske države, prenosi Rojters.

"Ovo je odlučni trenutak u kampanji koja bi trebalo da Islamskoj državi nanese trajan poraz. Mi smo uvjereni da će naši irački partneri pobijediti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od Islamske države", naveo je Karter.

Bonus video: