Žestok sukob Trampa i nekih republikanskih zvaničnika: "Rajan je veoma slab i neefikasan"

Poslije Rajanovog povlačenja, Tramp je rekao: "Veoma je dobro što su mi skinuti lanci i što mogu sada da se borim za Ameriku onako kako želim"
52 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2016. 06:48h

Kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp žestoko je sinoć napao najviše zvaničnike Republikanske stranke koji su mu uskratili podršku, istovremeno priznavši da ne može da postigne dobre rezultate ako ga oni uopšte ne podržavaju.

Tramp je na Tviteru poručio da je predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan "veoma slab i neefikasan lider".

On je to objavio nakon Rajanove odluke da više ne učestvuje u kampanji za kandidata stranke i da ne brani njegove uvredljive komentare koji su okrenuli birače protiv kontroverznog biznismena.

Poslije Rajanovog povlačenja, Tramp je rekao: "Veoma je dobro što su mi skinuti lanci i što mogu sada da se borim za Ameriku onako kako želim".

Ocijenio je i da su demokrate uvijek bile lojalnije od republikanaca.

Rajan je gotovo priznao da će demokratska kandidatkinja Hilari Klinton da porazi Trampa na izborima 8. novembra.

On je dodao da će da učestvuje u kampanji za republikanske kolege, da bi pokušao da zadrži republikansku većinu u Predstavničkom domu i izbjegne da demokrate preuzmu kontrolu i tako daju Hilari Klinton "blanko ček" za legislativne poteze.

U jednom od tvitova, Tramp je naveo da je pobijedio u drugoj debati, ali da je teško ostvariti dobar rezultat ako mu Pol Rajan i drugi ne daju nikakvu podršku, prenio je Glas Amerike.

Pojedini konzervativni kongresmeni protestovali su zbog Rajanove odluke da se distancira od republikanskog kandidata, navodeći da nema razloga za to četiri nedjelje uoči izbora.

Mnogobrojni republikanski zvaničnici, među kojima i predsjednički kandidat na izborima 2008. godine, senator iz Arizone Džon Mekejn, uskratili su podršku Trampu ili ga pozvali da odustane od izborne trke poslije objavljivanja video snimka iz 2005. godine u kojem republikanski kandidat iznosi vulgarne komentare o ženama.

Tramp je međutim poručio da nema šanse da se povuče.

Nove ankete pokazuju da se povećava prednost demokratske kandidatkinje, dok je i sam Tramp priznao na skupu u Pensilvaniji da mu neće biti lako da pobijedi na izborima u novembru.

"Možda ću jedva da pređem cilj, ali ćemo ga preći", rekao je Tramp pristalicama.

Najavio je i da će da drži šest skupova dnevno, posljednje nedjelje predizborne kampanje, da bi pokušao da porazi Klinton.

Tramp je rekao da će nastaviti da govori o tome kako "Hilari i Bil rade neprilične stvari", ako bude objavljeno još snimaka iz perioda kada je Tramp redovno u brojnim radijskim programima govorio o svojim seksualnim podvizima.

U međuvremenu, Klinton se na skupu u Ohaju podsmijevala Trampovoj karijeri voditelja rijaliti programa, dok je ona bila na položaju državne sekretarke.

"Na dan kada sam ja u Bijeloj kući pratila napad u kojem je ubijen Osama bin Laden, on je bio voditelj programa 'Celebrity Apprentice'. Tako, da ako želiš da razgovaraš o tome šta smo radili posljednjih 30 godina, samo naprijed", poručila je Hilari Klinton Trampu.

Bonus video: