Trampa bi žene mogle istisnuti iz trke

Do sada se nije desilo da velika stranka zamijeni kandidata tako kasno, i nije jasno da li postoji način da se on istisne iz trke
9 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.10.2016. 07:38h

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp je poručio juče da će ostati u trci nakon što su istaknuti članovi njegove stranke povukli podršku i pozvali ga da odustane poslije objave snimka iz 2005. u kojem vulgarno priča o ženama.

Tramp je za „Vol strit žurnal“ rekao da je šansa da se povuče „ravna nuli“.

Njegovo nastojanje da popravi štetu na brzinu snimljenim izvinjenjem juče ujutro, međutim, nije spriječilo pozive pripadnika njegove stranke da se povuče. Najmanje tri republikanca u Senatu su objavili da neće glasati za njega, a bivša rivalka Karli Fjorina ga je pozvala da se povuče.

Tramp je rekao da se od tada promijenio i pokušao da preusmjeri pažnju na kandidata demokrata Hilari Klinton. Ponovo je zaprijetio da će se u napadima usredsrediti na nevjernost njenog supruga Bila Klintona, najavivši da će više pričati o prošlosti para Klinton. Pitanja o svojim bračnim nevjerstvima je odbacio kao irelevantna.

Do sada se nije desilo da jedna velika stranka zamijeni svog kandidata tako kasno u kampanji i nije jasno da li postoji način da on bude eliminisan. Glasanje je počelo u nekoliko država, uključujući važne „neodlučne“ - Virdžinju i Sjevernu Karolinu.

Na video-snimku iz 2005, Tramp, koji je tada bio zvijezda rijaliti TV programa, u mikrofon otvoreno govori o pipkanju žena i pokušaju zavođenja jedne udate. Snimljen je nekoliko mjeseci nakon što je oženio treću suprugu Melaniju.

Ona je juče saopštila da su izjave na snimku „neprihvatljive i uvredljive”.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan je otkazao poziv Trampu na zakazani događaj juče popodne u Viskonsinu. Istaknute republikanke su oštro prekorile Trampove komentare. Senatorka Keli Ejot iz Nju Hempšira je rekla da neće glasati za njega. Senatorka Šeli Mur Kapito iz Zapadne Virdžinije je rekla da su njegove izjave „odvratne i ponižavajuće“.

„Žene su naporno radile da bi stekle ugled i poštovanje koje zaslužujemo,“ rekla je Mur Kapito. „Sada bi mogao ponovo razmisliti o svojoj kandidaturi.“

Tramp se bori da osvoji glasove žena, zaostajući za Klintonovom u anketama. Demokrate nastoje da naglase njegovo ranije ponašanje prema ženama kako bi mu podrili podršku manje od mjesec uoči izbora.

„Svako ko me poznaje, zna da te riječi ne pokazuju ono što sam. Rekao sam, pogriješio sam i izvinjavam se,“ rekao je Tramp u video-izjavi postavljenoj na njegovoj Fejsbuk stranici.

Kompromitujući snimak je objavljem uoči večerašnje druge predsjedničke debate, koja se smatra ključnom za Trampa nakon nesigurnog nastupa u prvom sučeljavanju.

Trampovi komentari, tokom neformalnog ćaskanja u autobusu sa Bilijem Bušom, tada voditeljem NBC-ja, u petak su konstantno emitovani na američkim vijestima.

„Pokušao sam i j...o sam je. Bila je udata,“ kaže Tramp o jednoj ženi prije komenatara o tome kako ga privlače zgodne žene.

„Samo počnem da ih ljubim. A kada ste zvijezda, dopustiće vam da to uradite.“

„Uhvatite ih za p...u Možete da radite sve što hoćete,“ rekao je.

Član Predstavničkog doma Džejson Čafec iz Jute, koji je bio jedan od najžešćih kritičara Hilari Klinton, povukao je podršku Trampu, rekavši da ne bi mogao da pogleda u oči svoju 15-godišnju ćerku ako bi glasao za njega.

Marta Robi, republikanska članica Kongresa iz Alabame, rekla je da neće glasati za Trampa.

„Ponašanje čini Donalda Trampa neprihvatljivim kao kandidata za predsjednika i neću glasati za njega,“ navela je u saopštenju. „Hilari Klinton ne smije biti predsjednik, ali, sa Trampom kao protivkandidatom, ona će biti.“

Republikanski zakonodavac Majk Kofman iz Kolorada je rekao da bi Tramp trebalo da se povuče i ocijenio da se njegov poraz... čini gotovo sigurnim.“

Drugi istaknuti republikanci su, međutim, ukazali da će ostati uz Trampa. Ralf Rid, vođa Koalicije vjera i sloboda, i Toni Perkins, lider konzervativnog Savjeta za istraživanje porodice, u izjavama za medije su kazali da će nastaviti da ga podržavaju.

Pens: Kao suprug i otac, ne mogu to da opravdam

U neobičnom potezu, Trampov kandidat za potpredsjednika je izdao kritično saopštenje. On je na Tviteru napisao da ne može stati u odbranu njujorškog biznismena.

„Kao suprug i otac, uvrijeđen sam riječima i akcijama koje je Donald Tramp opisao u snimku starom 11 godina, a koji je danas objavljen,“ saopštio je Majk Pens, guverner Indijane. „Ne odobravam njegove izjave i ne mogu stati u njihovu odbranu.“

Pens je dodao da će nastaviti da podržava Trampa uprkos pozivima nekoliko republikanaca da se tajkun povuče i Pensu prepusti ulogu kandidata stranke.

Bonus video: