Vikiliks: Hilari Klinton je probankarski nastrojena, ne interesuju je problemi običnih građana

Između ostalih mejlova, koje se mogu naći na stranici Vikiliksa, pokazuju se i spoljnopolitičke tedencije demokratske kandidatkinje, u kojima se vidi da ne samtra Saudijce za "najsrećnije partnere", te da ne bi nikako voljela da postanu bitnija nuklearna sila, kao i plan da okupira Kinu sa anti-raketnim štitovima, ukoliko Peking nastavi da toleriše nuklearni program Sjeverje Koreje
108 pregleda 11 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2016. 17:20h

Transkripti privatnih razgovora demokratske kanditatkinje Hilari Klinton i predstavnika banaka sa Vol Strita, koje uključuju i Goldman Saks, objavljeni su na Vikiliksu.

Razgovori, za koje je i Hilarin partijski protivkandidat Berni Sander tvrdio da postoje, a koje je Klintonova osporavala, izašli su u vidu 1000 mejlova, hakovanih sa profila Džona Podeste, koji je vodi kampanju za demokratsku kandidatkinju.

Nakon objavljivanja mejlova, vlada SAD-a je optužila Rusiju, da je odgovorna za hakerski napad, u želju da se umiješa u predsjedničke izbore, i tako "pogura" njima prihvatljivijeg kandidata Donalda Trampa.

Glen Keplin, jedan od porpatola kampanje Hilari Klinton, nije htio da javno kaže da li su mejlovi autentični.

"Nećemo da potvrdimo autentičnost mejlova, jer je riječ o jednoj anti-kampanji koju sprovodi Džulijan Asanž, i koja ima namjeru da pošto-poto nanese štetu. Iz Agencije za Nacionalnu sigurnost su nas već upozorili da dokumenta mogu da budu lažirana, od strane sofisticirane ruske kampanje", kazao je Keplin.

Mejlovi koji su objavljeni na stranici Vikiliks, uglavnom pokazuju da je demokratska kandidatkinja više nego pro-Vol Strit nastrojena, i da nije toliko bliska problemima prosječnih građana.

U jednom od govora u Goldman Saksu u oktobru 2013. godine, Klintonova se žalila na zakone koji onemogućuju bogatima da zadrže dobar dio svog bogatstva u Vašingtonu.

"Znate šta je Bob Rubin (advokat, jedan od ključnih ekonomskih savjetnika Bila Klintona u periodu 1995.-1999.-prim.red) rekao, Kada je otišao u Vašington imao je bogatstvo, kada ga je napuštao imao ga je znatno manje", kazala je Klintonova.

Izvjesni Blanifin je na to odgovorio "Tako i smanjuješ bogatstvo, odeš u Vašington".

Klintonova je na to nastavila.

"Tačno, tako se smanjuje bogatstvo. Ali problem je i sa političkom situacijom. Jednostavno ne postoji zakon koji bi zaštitio uspješne ljude".

Nakon što je napustila pooziciju državne sekretarke, Klintonova se bavila upravo promocijom interesa banaka, i velikih osiguravajućih kuća, gdje je po govoru dobijala 225.000 dolara.

Hilari je i u jednom od govora pričala o mogućnosti otvaranja granica u trgovini, kao jednom velikom slobodnom tržištu, ali je naglasila da je jedno to pričati privatno sa ljudima koji su u tom poslu, a druga stvar o tome pričati javno.

Upravo su to bili argumenti koje je demokratski kandidat Berni Sanders govorio tokom svoje kampanje, a kojo je Klinton uporno dematnovala.

Ostaje pitanje koliko će mejlovi Hilari Klinton stvarno uticati na njenu kampanju, s obzirom da je javnost ipak zaokupljena sa "vulgarnim rječnikom" Donalda Trampa iz 2005. godine.

Između ostalih mejlova, koje se mogu naći na stranici Vikiliksa, pokazuju se i spoljnopolitičke tedencije demokratske kandidatkinje, u kojima se vidi da ne samtra Saudijce za "najsrećnije partnere", te da ne bi nikako voljela da postanu bitnija nuklearna sila, kao i plan da okupira Kinu sa anti-raketnim štitovima, ukoliko Peking nastavi da toleriše nuklearni program Sjeverje Koreje.

Iz Vikiliksa su saopštili da je u jednom od njenih skorijih govora, kada je saznala da je Vikiliks došao do njenih mejlova, saopštila da bi "Džulijan Asanža trebalo napasti dronom".

Bonus video: