Politiko: Klinton povećala prednost nad Trampom u anketama

U međuvremenu, u centar pažnje u predsjedničkoj kampanji dospjeli su 20 godina stari poreski podaci Donalda Trampa
85 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Donald Tramp, Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2016. 08:00h

Kandidatkinja demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton povratila je prednost nad republikancem Donaldom Trampom poslije prve debate u kojoj je, prema mišljenju mnogih birača, odnijela pobjedu, pokazuju najnovije ankete.

"Politiko" je objavio da Klinton sada vodi u sedam od 11 država u kojima je ishod glasanja neizvjestan, čime ima lakši put ka osvajanju većine od 270 elektorskih glasova u novembru.

Ona vodi i u mnogim od najvećih država gdje se birači već godinama opredjeljuju za demokratske predsjedničke kandidate.

U međuvremenu, u centar pažnje u predsjedničkoj kampanji dospjeli su 20 godina stari poreski podaci Donalda Trampa.

Hilari Klinton optužuje Trampa da se obogatio na račun običnih poreskih obveznika.

"Bio je zauzet sa svojim računovođama pokušavajući da utvrdi kako će da nastavi da živi kao milijarder, i koristio je svoje političke veze da prikupi stotine miliona dolara u vladinim subvencijama i dodatnim poreskim olakšicama za svoje kompanije - drugim riječima: Tramp je punim rukama uzimao od Amerike a ostavljao nama ostalima da plaćamo račune".

Na predizbornom mitingu u važnoj državi na srednjem Zapadu - Ohaju - Klinton je kritikovala Trampa zbog nedavnog izvještaja Njujork Tajmsa u kojem se iznosi dio njegovog povraćaja poreza u državi Njujork 1995. godine, kada je proglasio 916 milona dolara poslovnih gubitaka zbog neuspješnih kockarnica i drugih poslovnih poduhvata.

Bio je to tako veliki odbitak da je mogao da omogući njujorškom mogulu da na legalan način izbjegne plaćanje poreza na zaradu u SAD i do 18 godina.

"Dok su milioni američkih porodica, uključujući moju i vašu, vrijedno radile i pošteno plaćale svoje dio, izgleda kao da on nije dao nikakav doprinos našem nacionalnom budžetu", kazala je Klinton.

Trampov izborni štab nije porekao tačnost poreskih podataka a sam kandidat je branio svoju poslovnu praksu na predizbornom skupu u Koloradu.

"Razumijem poreske zakone skoro bolje od bilo koga drugog, i zato sam ja taj koji može da ih istinski popravi. I to je ono što se obavezujem da ćemo da uradimo, želimo pravednost, želimo da novac ulazi u budžet, želimo da se troši na ispravan način, jer ne zaboravite - oni troše naše poreske dolare nepravedno i nesmotreno", poručio je Tramp.

Tramp je prekršio četiri decenije dugu tradiciju u američkim predsjedničkim izborima svojim odbijanjem da objavi podatke o porezu koji je plaćao, navodi Glas Amerike.

On kaže da su njegovi poreski podaci od nekoliko godina unazad pod revizijom federalnih vlasti i da će ih objaviti kada se revizija završi, iako ne postoji pravilo koje zabranjuje objavljivanje tih podataka prije tog vremena.

Bonus video: