VLASTI ISTRAŽUJU

Sumnjivi smrtni slučajevi u Japanu: Truju li pacijente u bolnici?

Istražitelji su navodno pronašli male ubode u 10 od oko 50 neiskorišćenih intravenoznih kesa u ambulanti na četvrtom spratu, gdje su smješteni pacijenti u termalnoj fazi bolesti
0 komentar(a)
Bolnica Oguči Japan, Foto: Reuters
Bolnica Oguči Japan, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.10.2016. 08:09h

Vlasti Japana istražuju slučaj dvojice starijih pacijenata koji su umrli od trovanja u bolnici u Jokohami, specijalizovanoj za brigu o bolesnicima koji su u terminalnoj fazi.

Posljednjih mjeseci u bolnici "Oguči" zabilježen je porast smrtnih slučajeva, što je pokrenulo spekulacije da se trovanje možda sprovodi sistematski.

Istraga je pokrenuta nakon što je 20. septembra bolnica obavijestila policiju o slučaju trovanja pošto je jedan 88-godišnji pacijent preminuo dok je intravenozno primao injekciju.

Kasnije je utvrđeno da se u rastvoru nalazilo sredstvo za dezinfekciju, prenijela je agencija AP, navodeći da je to bila druga žrtva trovanja.

Samo nekoliko dana ranije, preminuo je i njegov cimer, a autopisija je potvrdila da je i on bio otrovan istom hemikalijom.

Istražitelji su navodno pronašli male ubode u 10 od oko 50 neiskorišćenih intravenoznih kesa u ambulanti na četvrtom spratu, gdje su smješteni pacijenti u termalnoj fazi bolesti.

Advokat bolnice Juki Uehara rekao je za AP da je na tom spratu od 1. jula do 20. septembra umrlo 46 pacijenata.

Prema njegovim riječima, na tom spratu istovremeno može da se smjesti do 42 pacijenta, od kojih je uobičajeno da polovina umre.

Načelnik bolnice je prošlog mjeseca izjavio da pacijenti, zbog prirode bolesti, mnogo umiru, ali da on ima utisak da je "broj smrtnih slučajeva veći nego što je uobičajeno".

Preporučujemo za Vas