Južna Koreja: Zvaničnik ambasade Sjeverne Koreje u Pekingu prebjegao

Ako se potvrde te informacije, ovi odlasci dodaju se na niz nedavnih prebjega visokih sjevernokorejskih zvaničnika, što neki posmatrači tumače kao znak sve veće nestabilnosti u vlastima Pjongjanga
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, ambasada, Peking, Foto: Wikipedia
Sjeverna Koreja, ambasada, Peking, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.10.2016. 07:21h

Visoki sjevernokorejski zvaničnik u ambasadi te države u glavnom gradu Kine, Pekingu je prebjegao, javila je danas južnokorejska agencija Jonhap, a prema drugom izvoru dva zaposlena u toj ambasadi zatražila su azil u japanskoj misiji u tom gradu.

Ako se potvrde te informacije, ovi odlasci dodaju se na niz nedavnih prebjega visokih sjevernokorejskih zvaničnika, što neki posmatrači tumače kao znak sve veće nestabilnosti u vlastima Pjongjanga.

Agencija Jonhap, pozivajući se na dobro obaviješten izvor iz Pjongjanga, navodi da je visoki sjevernokorejski zvaničnik, baziran u Pekingu ali povezan sa sjevernokorejskim ministarstvom zdravlja, nestao sa svojom porodicom krajem septembra.

Prema tom izvoru, on je zadužen za snabdijevanje ljekovima klinike u Pjongjangu koja se brine o sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu i njegovoj porodici.

Pored toga južnokorejski dnevnik JongAng Ilbo javio je da su dva zvaničika iz sjevernokorejske ambasade u Pekingu zatražila azil od Japana. Oni imaju veze sa jednim tijelom sjevernokorejske vlade i nisu diplomate, naveo je neimenovani izvor za taj list.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga demantovao je da je japanska misija u Pekingu imala takve zahtjeve.

"Nema trunke istine u tvrdnjama prema kojima su sjevernokorejski tražioci azila kontaktirali ambasadu Japana, i nismo upoznati ni sa jednom situacijom koja bi uključila Sjevernokorejce koji žele da prebjegnu u Japan", rekao je Suga na konferenciji za novinare.

Bonus video: