U BLIZINI LIBIJE

Italijanska obalska straža spasila 1.800 migranata

U saopštenju se navodi da trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama i da su četiri osobe, među kojima i jedna trudnica, evakuisane helikopterom
0 komentar(a)
Italija migranti, Foto: Reuters
Italija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2019. 14:48h

Pripadnici italijanske obalske straže spasili su u blizini obale Libije 1.800 migranata koje je prevozilo 16 čamaca, saopštile su danas italijanske vlasti.

U saopštenju se navodi da trenutno nema informacija o eventualnim žrtvama i da su četiri osobe, među kojima i jedna trudnica, evakuisane helikopterom.

Italijanska straža spasila je u ponedjeljak više od 6.000 migranata koji su čamcima pokušavali da se domognu Italije i navela da je tokom akcije spasavanja stradalo devetoro ljudi, dok su zvaničnici libijske obalske straže saopštili da su izvučena tijela 11 žena i dvoje djece.

Agencija Frans pres prenijela je sa lica mjesta da više stotina izbjeglica i dalje u čamcima čeka pomoć spasilačkih ekipa i da mnogi skaču u more u nadi da će se izvući.

Veliki talas migranata krenuo je iz Libije krajem avgusta ka Italiji, čije su vlasti za samo pet dana spriječile ulazak 14.000 ljudi.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbjeglice (UNHCR), u Italiju je do 1. septembra ušlo 117.590 migranata.