Lavrov: Neki u SAD od početka sabotirali sporazum s Rusijom Siriji

Rusija "nije uspjela da poštuje sopstvene preuzete obaveze", posebno humanitarne, i "nije bila sposobna" da obezbijedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, "nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put", naveo je Stejt department
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.10.2016. 12:42h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su mnogi zvaničnici u američkoj administraciji od početka nastojali da pokvare sporazum s Rusijom o Siriji.

Lavrov je rekao da Moskva ne odustaje poslije jučerašnje odluke SAD da prekinu pregovore s Rusijom o primirju u Siriji i dodao da će Rusija nastaviti da radi na rešavanju sirijske krize u Savjetu bezbjednosti UN i u okviru Međunarodne grupe za podršku Siriji, prenio je Tass.

"Nažalost od samog početka bilo je mnogih, između ostalih i u administraciji SAD, koji su nastojali da prekinu te sporazume. I još više je za žaljenje što su oni koji su bili protiv političkog rješenja sirijske krize, protiv sprovodjenja relevantnih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i oni koji su otvoreno nastojali da dođe do nasilnog scenarija, konačno u tome uspjeli juče", rekao je Lavrov.

Stejt department je juče saopštio da SAD prekidaju pregovore s Rusijom, pošto Rusija nije poštovala uslove sporazuma postignutog prošlog meseca o ponovnom uspostavljanju prekida vatre u Siriji i omogućivanju dostave humanitarne pomoći gradovima pod opsadom.

Rusija "nije uspjela da poštuje sopstvene preuzete obaveze", posebno humanitarne, i "nije bila sposobna" da obezbijedi da sirijske vlasti prekinu bombardovanje kako je dogovoreno 9. septembra, "nego su naprotiv Rusija i sirijski režim odabrali da nastave vojni put", naveo je Stejt department.

Lavrov je rekao da SAD nisu ispunile svoje obaveze o odvajanju opozicije od terorista u Siriji, kao i u odblokiranju glavne rute za humanitarnu ppmoć Alepu.

On je rekao da Rusija vjeruje da se kriza u Siriji može rešiti samo kolektivno, "sa SAD i Evropi, i svim ključnim zemljama u regionu".

Bonus video: