Poruka iz Njemačke: Trump bi naškodio američkoj privredi

Reuters podsjeća da je Trump, biznismen milijarder koji pokušava da dođe do prve javne funkcije, predložio smanjivanje poreza u vrijednosti od 4,4 biliona USD i obuzdavanje vladine regulative, kao i oštriji stav u pregovaranju trgovačkih sporazuma
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2016. 08:38h

Njemačko Ministarstvo ekonomije ocijenilo je da bi biznismen Donald Trump kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ozbiljno naštetio američkoj privredi, piše magazin Spiegel.

U internom memorandumu se navodi da njemačko Ministarstvo očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP), manje poslova i veću nezaposlenost u SAD u slučaju da republikanski kandidat dobije priliku da primieni ono što obećava u kampanji, prenose agencije.

Reuters podsjeća da je Trump, biznismen milijarder koji pokušava da dođe do prve javne funkcije, predložio smanjivanje poreza u vrijednosti od 4,4 biliona USD i obuzdavanje vladine regulative, kao i oštriji stav u pregovaranju trgovačkih sporazuma.

Trump tvrdi da će njegov ekonomski plan donijeti privredni rast od 3,5 odsto na godišnjem nivou i stvaranje 25 miliona poslova tokom perioda od deset godina, ali pojedini ekonimisti to dovode u pitanje.

Prema memorandumu u koji je Spiegel imao uvid, Trumpova obećanja nijesu izvodljiva, a njegovi planovi bi narušili međunarodne ili američke zakone i ne bi mogli da budu osnova za građenje realistične ekonomske politike.

Reuters navodi da je njemačko Ministarstvo ekonomije odbilo da komentariše pisanje Spiegela.

Bonus video: