"DOĐITE U SRCE SLOBODE"

Predsjednica Južne Koreje poziva Sjevernokorejce da prebjegnu

"Držaćemo put otvorenim za vas da nađete nadu i živite nov život"
57 pregleda 3 komentar(a)
Park Guen Hje, Foto: Beta/AP
Park Guen Hje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.02.2019. 15:31h

Predsjednica Južne Koreje Park Guen Hje pozvala je Sjevernokorejce da prebjegnu u njenu zemlju, u rijetkom direktnom obraćanju građanima sjevernog susjeda.

Park je izjavila da je svjesna "jezivih realnosti" s kojima se Sjevernokorejci svakodnevno suočavaju, prenosi BBC.

"Držaćemo put otvorenim za vas da nađete nadu i živite nov život. Molim vas dođite u srce slobode u Južnoj Koreji", rekla je Park u govoru povodom obilježavanja dana oružanih snaga.

Građanima susjedne zemlje poručila je i da su univerzalne vrijednosti slobode, demokratije, ljudskih prava i blagostanja "dragocjena prava koja treba da uživaju".

Park je, takođe, upozorila Pjongjang zbog nuklearnih proba, istakavši da će se Južna Koreja braniti.

Nije sigurno da će njen poziv doći do Sjevernokorejaca, pošto su mediji u njihovoj zemlji strogo kontrolisani, navodi BBC.

Duž dobro čuvane granice između sjevernog i južnog dijela poluostrva, ojačane bodljikavom žicom i nagaznim minama, ustanovljena je demilitarizovana zona, široka četiri kilometara. 

Rijetko se dešava da Sjevernokorejci pokušavaju da prebjegnu prelazeći preko te zone. Najnoviji takav slučaj desio se u četvrtak, poslije više od godinu dana, kada je jedan vojnik iz Sjeverne Koreje prešao u Južnu. 

Od kraja rata 1953. godine, koji je završen primirjem, iz Sjeverne u Južnu Koreju je, prema podacima Seula, prebjeglo gotovo 30.000 Sjevernokorejaca, ali uglavnom preko Kine.