Sahranjen Šimon Peres

Pokazao je da su "pravda i nada srce cionistickih ideala", rekao je predsjednik SAD Barak Obama na sahrani
2 komentar(a)
Sahrana Šimona Peresa, Barak Obama, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Sahrana Šimona Peresa, Barak Obama, Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2016. 11:11h

Bivši izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Šimon Peres sahranjen je danas u Jerusalimu nakon emotivne ceremonije koja je okupila lidere i zvaničnike iz cijelog svijeta.

Peresova porodica je pratila sanduk koji je pokopan na nacionalnom groblju na planini Herklu, gdje je sahranjena većina njegovih prethodnika.

Kovčeg je nosilo osam pripadnika počasne garde, prenose agencije.

Nekoliko hiljada poštovalaca i desetine međunarodnih zvaničnika prisustvovalo je sahrani Peresa u čast njegove političke karijere koja je trajala sedam decenija.

Peres je umro u srijedu ujutru od komplikacija nakon moždanog udara u 93 godini.

Pokazao je da su "pravda i nada srce cionistickih ideala", rekao je predsjednik SAD Barak Obama na sahrani.

"Peres je obezbijedio sredstva Jevrejima kako bi branili svoju slobodu i postavio temelje oružanih snaga koje su dobile izraelske ratove", rekao je Obama, noseći tom prilikom jevrejsku kapicu, jarmulku.

"Peres je osigurao i neraskidive veze Izraela sa SAD i drugim zemljama", dodao je Obama, koji je bio posljednji u nizu govornika na sahrani kojoj je prisustvovalo desetine svjetskih lidera.

Ceremonija državne sahrane Peresa, održana je na izraelskom nacionalnom groblju Gora Hercl u Jerusalimu.

Liderima iz cijelog svijeta, među kojima su, osim američkog predsjednika, i predsjednik Francuske Fransoa Oland, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, njemački predsjednik Joahim Gauk i britanski princ Čarls, pridružio se i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Abas svojim prisustvom "želi da pošalje snažnu poruku izraelskom društvu da su Palestinci za mir i da cijene napore miroljubivih ljudi kao što je Šimon Peres", naveo je neimenovani palestinski zvaničnik.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su još i bivši predsjednik SAD Bil Klinton, državni sekretar Džon Keri, kanadski premijer Džastin Trudo, šef britanske diplomatije Boris Džonson, španski kralj Felipe VI, holandski premijer Mark Rute, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, bivši britanski premijer Toni Bler...

Stepen bezbjednosti je podignut na viši nivo, mnogi putevi su zatvoreni a na ulicama je raspoređeno 8.000 policajaca, navodi AFP.

Glavni put koji vodi u Jerusalim biće danas povremeno zatvaran, pošto će njime proći visoki svjetski zvaničnici sa međunarodnog aerodroma "Ben Gurion".

Bonus video: