Izrael odaje posljednju počast Peresu: Ceremonija u tišini, niko od lidera nije se obratio

Takođe je data instrukcija da se zastave spuste na pola koplja do zalaska sunca u petak u ambasadama SAD, konzularnim i drugim predstavništvima u inostranstvu
0 komentar(a)
Šimon Peres, odavanje pošte, Foto: Reuters
Šimon Peres, odavanje pošte, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2016. 09:20h

Kovčeg sa tijelom bivšeg predsjednika Izraela i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šimona Peresa izložen je u dvorištu parlamenta gdje su se okupili izraelski lideri i brojni ožalošćeni građani kako bi mu odali posljednju poštu.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin, premijer Benjamin Netanijahu, predsjednik Kneseta Juli Eleštajn i lider opozicije Isak Hercog položili su vijence pored kovčega prekrivenog izraelskom zastavom.

Ceremonija je održana u tišini, niko od lidera nije se obratio. Poslije toga je na stotine ljudi počelo da pristiže ispred parlamenta kako bi, usred velikih mjera bezbjednosti, odali počast nad kovčegom.

Uoči državne sahrane u petak kojoj će prisustvovati brojni svjetski lideri, među kojima američki predsjednik Barak Obama i britanski princ Čarls, mjere bezbjednosti biće pojačane.

Danas i sjutra na komemoracijama biće angažovano oko 7.000 policajaca, dok će putevi koji vode ka Jerusalimu biti zatvoreni, navodi AFP.

Peres je juče preminuo u bolnici, nakon moždanog udara koji je dobio prije dvije nedjelje.

Poslije njegove smrti saučešća su stizala od stranih lidera širom sveta uključujući i Obamu koji ga je označio "suštinom samog Izraela".

Sahrani će prisustvovati pored Obame kanadski premijer Džastin Trudo, bivši američki predsjednik Bil Klinton, a njegova supruga i predsjednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton ne dolazi na sahranu, kako je rekla njena šefica sa komunikacije američkim medijima.

Izraelski mediji navode da na sahranu dolazi i predsjednik EU Donald Tusk, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, francuski predsjednik Fransoa Oland, državni sekretar SAD Džon Keri kao i princ od Velsa Čarls.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova vjeruje da će doći i zvaničnici i Egipta i Jordana, dvije susjedne arapske zemlje s kojima je Izrael sklopio mir.

U čast Peresa zastave u SAD na pola koplja

U čast preminulog bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa, predsjednik SAD Barak Obama je naredio da se zastave te zemlje spuste na pola koplja, prenose jutros izraelski mediji.

"Kao znak poštovanja sećanja na Šimona Peresa, bivšeg predsjednika i premijera Izraela ovim naređujem ...da se zastava SAD vijori na pola koplja u Bijeloj kući i svim javnim zgradama i površinama, na vojnim punktovima i pomorskim stanicama i vojnim plovilima", navodi se u proklamaciji pod nazivom "Smrt Šimona Peresa", prenosi izraelski list Harec.

Takođe je data instrukcija da se zastave spuste na pola koplja do zalaska sunca u petak u ambasadama SAD, konzularnim i drugim predstavništvima u inostranstvu.

Bijela kuća je prethodno potvrdila, poslije početne neizvjesnosti, da će Obama predvoditi delegaciju SAD u Jerusalimu sjutra na sahrani Peresa i da će se u Vašington vratiti istog dana.

Bonus video: