Senat nadglasao Obamu: Omogućeno sudsko gonjenje Saudijske Arabije

Zakon koji omogućava preživjelima i porodicama žrtava terorističkih napada u Njujorku da tuže Saudijsku Arabiju i traže odštetu usvojen je uoči 15. godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi
8 komentar(a)
SAD, Senat, Foto: Beta-AP
SAD, Senat, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 28.09.2016. 19:25h

Američki Senat danas je ubjedljivo nadglasao veto predsjednika Baraka Obame na zakon koji će omogućiti podizanje tužbi protiv Saudijske Arabije zbog terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Senat je glasao 97:1. Ovo je prvi ovakav slučaj od kada je Obama preuzeo dužnost predsjednika SAD, a ukupno 111. u američkoj istoriji.

Predsjednik SAD uložio je prošle nedjelje veto na zakon koji dozvoljava porodicama žrtava terorističkih napada u Njujorku da tuže Saudijsku Arabiju.

Obama je upozorio da bi ovaj zakon bio štetan po nacionalne interese SAD i da podriva nacionalni suverenitet.

Zakon koji omogućava preživjelima i porodicama žrtava terorističkih napada u Njujorku da tuže Saudijsku Arabiju i traže odštetu usvojen je uoči 15. godišnjice terorističkih napada u kojima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Bijela kuća: Ovo je najveća sramota koju je Senat učinio još od 1983.

Bijela kuća danas je napala skoro jednoglasnu odluku američkog Senata da odbije veto predsjednika Baraka Obame na zakon koji bi dozvolio rođacima žrtava terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. da za to tuže vladu Saudijske Arabije.

"Ovo je najveća sramota koju je Senat SAD učinio vjerovatno još od 1983", rekao je novinarima portparol Bijele kuće Džoš Ernest, podsjećajući na poslednji slučaj kada je Senat uz veliku većinu glasova odbio predsjednički veto.

Saudijci prijete SAD: Zakon o tužbama imaće negativne posljedice

Saudijska Arabija i njeni saveznici upozoravaju američke zakonodavne organe da će dozvoljavanje državljanima SAD da tuže saudijsko kraljevstvo zbog napada na Ameriku 11. septembra 2001. imati negativne posljedice, prenosi AP.

Agencija navodi da Saudijska Arabija ima arsenal oruđa kojim bi mogla da uzvrati na američke mjere, uključujući smanjenje zvaničnih kontakata, povlačenje milijardi dolara iz privrede SAD i ubjeđivanje bliskih saveznika Saudijaca u Savjetu za saradnju u Persijskom zalivu (GC C) da umanje saradnju u borbi protiv terorizma, investicije i pristup SAD važnim regionalnim vazdušnim bazama.

"Ovo bi trebalo da bude jasno Americi i ostatku svijeta: Kada je jedna država članica GC C nepravedno uzeta kao cilj, drugi staju oko nje. Sve države će stati uz Saudijsku Arabiju na svaki mogući način", tvrdi profesor političkih nauka na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata i stručnjak za zalivska pitanja, Abdulkalek Abdulah.

Bonus video: