Lokalni vođa Al Kaide ubijen u Jemenu

Ekstremističke grupe u Jemenu poput Al Kaide i Islamske države iskoristile su haos nastao zbog sukoba pro-Hadijevih snaga i Hutu pobunjenika da ojačaju svoje prisustvo na jugu zemlje
0 komentar(a)
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Islamska država, Al Kaida, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 26.09.2016. 11:14h

Lokalni vođa Al Kaide u Jemenu ubijen je danas u okršaju s vojskom u južnoj jemenskoj provinciji Abjan, jednom od uporišta ove ekstremističke mreže, javili su bezbjednosni izvori.

Abdalah Habibat ubijen je kada je vojska izvela jutarnji napad na njegovu kuću u predgrađu mjesta Loder, rekli su izvori, i dodali da je jedan od njegovih tjelohranitelja ranjen, a drugi uhapšen. U napadu je poginuo i jedan vojnik, a jedan je ranjen.

Snage vjerne jemenskom predsjedniku Abd Rabo Mansur Hadiju više nedjelja vode kampanju protiv ekstremističkih grupa. Tokom te ofanzive uspjeli su da povrate glavni grad provincije Bajan Sindžibar, koji je mjesecima bio pod kontrolom Al Kaide.

Hadijeve snage podržava i arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja je počela intervenciju u Jemenu u martu 2015. godine.

Snage predsjednika Hadija uz podršku arapske koalicije vode takođe borbe protiv šiitskih Hutu pobunjenika i njihovih saveznika koji i dalje kontrolišu velike djelove teritorije na sjeveru, uključujući i glavni grad Sanu.

Ekstremističke grupe u Jemenu poput Al Kaide i Islamske države iskoristile su haos nastao zbog sukoba pro-Hadijevih snaga i Hutu pobunjenika da ojačaju svoje prisustvo na jugu zemlje.

SAD takođe nastavljaju napade bespilotnim letjelicama na ekstremiste Al Kaide u Jemenu.

U sukobu u Jemenu je za 18 mjeseci poginulo više od 6.600 ljudi a najmanje tri miliona civila je raseljeno prema navodima UN.

Bonus video: