Hilari Klinton: Protivim se nametnutom rješenju sukoba sa Palestincima

Klinton je naglasila svoje protivljenje "svakom pokušaju da se spolja nametne rješenje" izraelsko-palestinskom sukobu", uključujući Savjet bezbjednosti UN, sudeći po saopštenju koje je objavila njena kampanja, prenose danas izraelski mediji
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2016. 08:47h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se u Njujorku sa kandidatkinjom Demokratske partije za predsjednika SAD Hilari Klinton, nakon što mu je njen rival Donald Tramp obećao da će njegova administracija priznati Jerusalim kao nepodijeljeni grad Izraela.

Klinton je naglasila svoje protivljenje "svakom pokušaju da se spolja nametne rješenje" izraelsko-palestinskom sukobu", uključujući Savjet bezbjednosti UN, sudeći po saopštenju koje je objavila njena kampanja, prenose danas izraelski mediji.

Ona je takođe ponovo potvrdila svoju posvećenost rješenju o dvije države do koga bi se došlo direktnim pregovorima između dvijee strane.

Na sastanku u nedjelju koji je trajao jedan sat, Klinton je rekla da je "jak i bezbjedan Izrael" od suštinskog značaja za SAD.

Ona je takođe "potvrdila nepokolebljivu posvjećenost SAD" odnosima dvije zemlje saveznice i naglasila svoju podršku za novi sporazum o vojnoj pomoći, postignut nedavno i svoju posvjećenost suprotstavljanju naporima da se bojkotuje Izrael.

Netanjahu je objasnio svoje stavove o bezbjednosti na Bliskom istoku, kao i "napore Izraela da se postigne mir i stabilnost u regionu". On se zahvalio Hilari Klinton na prijateljstvu i podršci Izraelu.

Prethodno je Netanjahuu predsjednički kandidat republikanaca Tramp rekao da će ako bude izabran "konačno prihvatiti dugotrajni mandat Kongresa da prizna Jerusalim kao nepodijeljeni grad države Izrael", sudeći po saopštenju njegove kampanje.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim od Jordana u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri tvrde da će nepodijeljeni Jerusalim biti vječna prestonica Izraela, dok Palestinci u njegovom istočnom dijelu namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Izvori bliski Netanjahuu rekli su posle tog sastanka da je premijer posjetio kandidate, umesto da oni dođu kod njega, jer je razumeo da im je vreme dragoceno pred današnju debatu.

Netanjahu je u posljednjih nekoliko mjeseci isticao da će Izrael održati apsolutnu ravnotežu u svojim kontaktima sa dvoje kandidata u trci za Belu kuću.

Prije četiri godine on se ponašao tako da je shvaćeno kako se miješa u korist kandidata republikanaca Mita Romnija umesto dotadašnjeg predsjednika Baraka Obame. On sada nastoji da izbjegne svaki utisak mešanja.

Bonus video: