Otac osumnjičenog za napade u Njujorku i Nju Džersiju: Upozoravao sam FBI

Tužilaštvo je navelo da je 28-godišnji Rahami mjesecima planirao napade i putem interneta kupio materijal za izradu bombi
0 komentar(a)
Ahmad Kan Rahami, Foto: Reuters
Ahmad Kan Rahami, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2016. 09:41h

Otac Ahmada Kana Rahamija, osumnjičenog za terorističke napade u Njujorku i Nju Džersiju, izjavio je da se njegov sin "promijenio" nakon što je 2013. godine boravio u Avganistanu i Pakistanu.

Mohamad Rahami rekao je danas u telefonskom intervjuu za agenciju Asošijejtid pres da je 2014. godine kazao istražiteljima Federalnog istražnog biroa (FBI) da je njegov sin radikalizovan poslije kućnih rasprava i tuče u kojoj je jedan od njegovih sinova izboden.

"Primijetio sam promjene u njegovoj ličnosti. Njegov um nije više bio isti. Postao je loš i ne znam šta je do toga dovelo, ali sam o tome obavijestio FBI", rekao je Rahami.

Njegov sin Ahmad Rahami, američki državljanin porijeklom iz Avganistana, teško je ranjen hicem iz vatrenog oružja tokom hapšenja u ponedjeljak, a poslije operacije uglavnom je bio bez svijesti, rekao je američki tužilac Pol Fišman.

Tužilaštvo je navelo da je 28-godišnji Rahami mjesecima planirao napade i putem interneta kupio materijal za izradu bombi.

Policija u istrazi pokušava da utvrdi da li je Rahami imao saučesnike u SAD i da li je kontaktirao sa nasilnim ekstremističkim grupama koje su ga možda obučile za pravljenje bombi.

Jedan zvaničnik FBI-ja odbacio je tvrdnje Mohamada Rahamija da je istražitelje upozorio na ponašanje svog sina.

Agenti FBI-ja saslušali su Mohamada Rahamija 2014. godine, poslije incidenta u kojem je Ahmad Rahami uhapšen zbog optužbi da je jednog od svoje braće ubo u nogu, a saslušanje je sprovedeno pošto je Mohamad izrazio zabrinutost zbog načina na koji Ahmad koristi internet i osoba sa kojima se družio.

FBI međutim navodi da Rahami "nijednog trenutka" nije sa istražiteljima razgovarao o radikalizaciji svog sina i njegovom potencijalnom zanimanju za Al-Kaidu, talibane i njihovu propagandu.

Tužilaštvo je poslije hapšenja Ahmada Rahamija saopštilo da je sa sobom nosio novine sa pohvalnim tekstovima o Osami bin Ladenu i drugim islamskim ekstremistima, kao i da je bio ljut zbog toga što "američka vlada ubija svete ratnike", uz izjavu "Smrt vašem ugnjetavanju".

Mohamad Rahami je kazao da su on i njegova porodica bili u šoku poslije eksplozija na Menhetnu i u Nju Džersiju, u kojima je ranjena 31 osoba, navodeći da "osuđuje postupak svog sina i žali zbog ranjavanja ljudi" i da je u potpunosti sarađivao sa istražiteljima.

Bonus video: