Tri mjeseca nakon što je grad oslobođen od ID: Još 40 porodica se vratilo u Faludžu

Faludža, koja je prije sukoba imala više od 300.000 stanovnika, proglašena je potpuno slobodnom krajem juna, nakon jednomjesečne operacije iračkih snaga izvedene uz pomoć vazdušnih udara na čelu sa SAD, podsjeća američka agencija
0 komentar(a)
Iračani, Faludža, Foto: Reuters
Iračani, Faludža, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2016. 07:53h

Desetine porodica vratile su se u subotu u Faludžu, tri mjeseca nakon što je taj irački grad u potpunosti oslobođen iz "kandži" Islamske države, saopštile su iračke vlasti, javljaju agencije.

U grad se vratilo 40 porodica nakon što su prošli kontrolu i nakon što je proceijnjeno da je četvrt u kojoj žive bezbjedna, rekao je guverner zapadne iračke provincije Anbar, Suhaim al-Ravi, prenosi AP.

Do danas se, prema njegovim riječima, ukupno 236 porodica vratilo u Faludžu, oko 65 kilometara zapadno od Bagdada, i okolna naselja.

Faludža, koja je prije sukoba imala više od 300.000 stanovnika, proglašena je potpuno slobodnom krajem juna, nakon jednomjesečne operacije iračkih snaga izvedene uz pomoć vazdušnih udara na čelu sa SAD, podsjeća američka agencija.

Faludža je bila prvi irački grad koji je pao u ruke Islamske države, u januaru 2014. godine.

Islamska država je ranije ove godine zauzela i susjedni grad Ramadi, ali je on ostao pretežno nenaseljiv zbog uništenja uzrokovanog borbama i eksplozivom koji je ostao iza ekstremista.

Islamska država još kontroliše sjeverni grad Mosul, a irački lideri se nadaju da će ga povratiti ove godine.

Bonus video: