Tramp konačno priznao: Obama je rođen u SAD i tačka

Tramp je dugo bio najglasniji zagovornik tvrdnji da Obama nije rodjen u SAD, zbog čega ne bi mogao da bude predsjednik zemlje. Bijela kuća je 2011. godine, da bi demantovala te tvrdnje, objavila Obamin izvod iz knjige rođenih koji pokazuje da je američki predsjednik rođen na Havajima
0 komentar(a)
Barak Obama Donald Tramp, Foto: Twitter
Barak Obama Donald Tramp, Foto: Twitter
Ažurirano: 16.09.2016. 16:51h

Kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD Donald Tramp, koji je dugo dovodio u pitanje američko državljanstvo predsjednika Baraka Obame, danas je izjavio da vjeruje da je predsjednik Amerike rođen u SAD.

"Predsjednik Barak Obama je rođen u SAD i tačka", rekao je Tramp na jednom od predizbornih mitinga, a prenio Rojters.

Demokratska kandidatkinja u trci za Bijelu kuću Hilari Klinton izjavila je danas da njen protivnik Donald Tramp treba da se izvini predsjedniku Baraku Obami zbog ranijeg dovođena u pitanje državljanstva predsjednika.

Klintonova je na skupu sa Afroamerikankama rekla da je Trampova kampanja zasnovana na "gnusnim lažima".

Tramp sada vjeruje da je američki predsjednik Barak Obama rođen u SAD, izjavio je ranije portparol njegovog izbornog štaba.

Portparol Džejson Miler je u saopštenju kasno sinoć rekao da Tramp "učinio veliku uslugu zemlji", time što je priveo kraju "ružan događaj".

"Tramp je 2011. konačno mogao da ovaj ružan događaj okonča primoravši predsjednika Obamu da objavi svoj izvod iz knjige rođenih", naveo je Miler.

Republikanski kandidat je time, dodao je Miler, učinio veliku uslugu predsjedniku i zemlji jer je zatvorio to pitanje koje je, kako je rekao, prvo pokrenula predsjednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton 2008. godine, tadašnja Obamina protivkandidatkinja za nominaciju za predsjednika.

"Time što je uspješno dobio Obamin izvod iz knjige rođenih kada drugi nisu mogli, Tramp vjeruje da je predsjednik Obama rođen u SAD", saopštio je Miler.

Tramp je dugo bio najglasniji zagovornik tvrdnji da Obama nije rodjen u SAD, zbog čega ne bi mogao da bude predsjednik zemlje. Bijela kuća je 2011. godine, da bi demantovala te tvrdnje, objavila Obamin izvod iz knjige rođenih koji pokazuje da je američki predsjednik rođen na Havajima.

Tramp je međutim i poslije toga izbjegavao da kaže da je Obama rođen u SAD, a ni u najnovijem intervuu za Vašington post nije želio da odgovori na pitanje da li vjeruje da je Obama rođen na Havajima.

"Odgovorću na to pitanje u pravo vrijeme. Ne želim još da odgovorim", rekao je Tramp.

Miler je u saopštenju naveo i da su Hilari Klinton i njen tim pokrenuli pitanje mjesta rođenja Obame tokom njene kampanje za demokratskog kandidata za predsjednika 2008.

To je bilo "zlobno i zavjereničko ponašanje" čiji je cilj bio da se naruši Obamin ugled, rekao je Miler.

Nema dokaza da je Hilari Klinton povezana s tim tvrdnjama, a ona je uvek odbacivala te optužbe.

Bonus video: