Džonson: Brodove sa migrantima koji napuste Libiju vraćati nazad

Rojters objašnjava da je protivzakonito vraćati migrantske brodove nakon što oni uplove u međunarodne vode, a vlada u Libiji koju podržavaju UN nije pozvala evropske brodove u svoje teritorijalne vode, upozorivši da bi to potkopalo njene napore u izgradnji države
1 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2016. 18:53h

Pomorske snage EU koje su raspoređene u Sredozemnom moru trebalo bi da vraćaju nazad brodove sa migrantima koji napuste Libiju i spriječe ih da stignu do obala Italije, izjavio je večeras britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson, javlja Rojters.

Italija se našla na udaru evropske migrantske krize, primivši više od 400.000 izbjeglica u protekle tri godine, među kojima su mnogi spaseni s improvizovanih brodova, a EU je 2015. pokrenula operaciju "Sofija" kao odgovor na migrantsku krizu, s mandatom da raskrinka mreže krijumčara ljudi i uništi im brodove, podsjeća britanska agencija.

Džonson je, na koferenciji za novinare koju je danas, tokom posjete Italiji gde je razgovarao o odluci Britanije da napusti EU, održao sa italijanskim kolegom Paolom Đentilonijem, rekao da je dio zadatka evropskih snaga da vraćaju brodove nazad.

"Lično mislim da bi brodove trebalo vratiti što je moguće bliže obali sa koje su krenuli kako ne bi došli do Italije", kazao je Džonson, dodavši da je "dosad spaseno 200.000 migranata i vraćeno 240 brodova".

Za sada je nejasno u kom kontekstu su vraćeni brodovi o kojima je Džonson govorio, a zvaničnici operacije "Sofija" u Rimu nisu komentarisali njegovu izjavu, napominje britanska agencija.

Rojters objašnjava da je protivzakonito vraćati migrantske brodove nakon što oni uplove u međunarodne vode, a vlada u Libiji koju podržavaju UN nije pozvala evropske brodove u svoje teritorijalne vode, upozorivši da bi to potkopalo njene napore u izgradnji države.

Bonus video: