Obama prijeti: Radićemo na novim sankcijama Sjevernoj Koreji

Nuklearno testirananje Sjeverne Koreje, kako je ocijenio, predstavlja "ozbiljnu prijetnju" regionalnoj bezbjednosti i međunarodnom miru, prenosi Rojters
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2016. 18:48h

Predsjednik SAD Barak Obama osudio je danas petu nukleranu probu Sjeverne Koreje i najavio da će sarađivati sa američkim partnerima o uvođenju novih sankcija Pjongjangu.

Nuklearno testirananje Sjeverne Koreje, kako je ocijenio, predstavlja "ozbiljnu prijetnju" regionalnoj bezbjednosti i međunarodnom miru, prenosi Rojters.

"SAD ne prihvataju i nikada neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu", naveo je Obama u saopštenju.

Istakao je da će raditi na preduzimanju značajnih koraka, uključijući nove sankcije, kako bi ukazao Sjevernoj Koreji na posljedice njenih nezakonitih i opasnih akcija.

Obama je ranije danas rekao da će provokativne akcije Sjeverne Koreje bilo koje vrste imati "ozbiljne posljedice".

On je to poručio nakon što je Pjongjang potvrdio da je izvršio peti nuklearni test, za koji se navodi da je dosad najsnažniji.

Državna televizija Sjeverne Koreje je objavila da je Pjongjang sada u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Šef Pentagona: Kina da pritisne Sjevernu Koreju

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je danas petu i najveću nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

"To je odgovornost Kine", ocijenio je Karter tokom posjete Norveškoj, prenosi Rojters.

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Američki ministar odbrane je, takođe, potvrdio "nepokolebljivu obavezu" SAD u odbrani Južne Koreje i ocijenio da je nuklerana proba, koju je izveo Pjongjang, "direktan izazov cjelokupnoj međunarodnoj zajednici".

Sjeverna Koreja je izvela ranije danas peto i najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

Kina je saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Bonus video: