Trka za novog generalnog sekretara UN: Gutereš i dalje prvi, Lajčak ostao drugi, Jeremić treći

Na četvrto mjesto je izbio bivši ministar vanjskih poslova Makedonije Srđan Kerim
0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Antonio Gutereš, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.09.2016. 16:51h

Bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš zadržao je vođstvo i posle četvrtog neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN u Savetu bezbednosti, a kandidat Srbije Vuk Jeremić zadržao je treću poziciju ali sa većim brojem "ohrabrujućih glasova".

U četvrtom krugu izjašnjavanja Jeremić je dobio devet "ohrabruje", četiri "obeshrabruje" i dva uzdržana, saznaje agencija Beta u diplomatskim izvorima.

Gutereš je dobio 12 "ohrabruje", dva "obeshrabruje" i jedan neodlučan. Na drugom mjestu ostao je biši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak (10, 4, 1).

U odnosu na prethodni krug glasanja, Jeremić je dobio dva pozitivna glasa više, i po jedan negativan i uzdržan manje.

Generalna sekretarka Uneska Irina Bokova, koja je u trećem krugu dijelila treće mjesto s Jeremićem pala je na peto mjesto s istim glasovima kao i u prethodnom krugu (7, 5, 3).

Gutereš i Lajčak su u odnosu na prethodni krug glasanja dobili jedan "ohrabruje" više, a jedan "obeshrabruje" manje.

Na četvrto mjesto je izbio bivši ministar vanjskih poslova Makedonije Srđan Kerim (8, 7, 0).

Na šestom mejstu je bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk (7, 6, 2). Za njim slijede bivša ministarka vanjskih poslova Argentine Susan Malkora (7, 7, 1) i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark (6, 7, 2).

Na začelju su, kao i ranije, bivša šefica UN za klimu Kristina Figeres (5, 10, 0) i bivša ministarka vanjskih poslova Moldavije Natalija German (3,11, 1)

Prije odlučivanja u Generalnoj skupštini UN u oktobru, trebalo bi da bude održan još jedan krug neformalnog glasanja u Savjetu bezbjednosti UN, najvjerovatnije 26. septembra.

U diplomatskim krugovima ističu da između četvrtog i petog kruga glasanja u Savjetu bezbjednosti UN počinje zasijedanje Generalne skupštine UN koje okuplja brojne lidere zemalja članica što je dodatna prilika za lobiranje za izbor novog generalnog sekretara UN.

Savjet bezbjednosti bi pred Generalnu skupštinu UN trebalo da izađe sa jednim kandidatom, ali ako ne budu mogli da se usaglase, pred 193 članice na Generalnoj skupštini izaći će više kandidata.

Prvi čovjek svjetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvijek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Vjeruje se i da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Savjeta bezbjednosti UN sa pravom veta.

Za novog generalnog sekretara UN prijavilo se 12 kandidata, ali su u međuvremenu od trke odustali kandidati Hrvatske i Crne Gore, bivši šefovi diplomatija Vesna Pusić i Igor Lukšić.

Četvrti krug: Gutereš, Lajčak, Jeremić, Kerim, Bokova, Tirk, Malkora, Klark, Figeres, German.

Treći krug: Gutereš, Lajčak, Bokova, Jeremić, Malkora, Kerim, Klark, Tirk, German, Figeres.

Drugi krug: Gutereš, Jeremić, Malkora, Tirk, Bokova, Kerim, Klark, Figeres, Lajčak, German.

Prvi krug: Gutereš, Tirk, Bokova, Jeremić, Kerim, Klark, Lajčak, Malkora, Figeres, German.

Bonus video: