ANKARA SPREMNA DA PRIHVATI PREDLOG VAŠINGTOTNA

Zajednička akcija: Turska i SAD uskoro kreću u oslobađanje Rake od Islamske države?

"Glavni centar Islamske države je Raka. Obama mi je rekao da želi nešto da uradi sa nama sa Rakom. Odgovorili smo da sa naše strane nema problema. Predložili smo da se predstavnici naših vojski sastanu i razgovaraju o tome kako to da urade", rekao je Erdogan
0 komentar(a)
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.09.2016. 08:23h

Ankara je spremna da prihvati predlog Vašingtona o zajedničkoj operaciji za oslobađanje sirijske Rake od militanata terorističke organizacije Islamske države, izjavio je u utorak predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Glavni centar Islamske države je Raka. Obama mi je rekao da želi nešto da uradi sa nama sa Rakom. Odgovorili smo da sa naše strane nema problema. Predložili smo da se predstavnici naših vojski sastanu i razgovaraju o tome kako to da urade", rekao je Erdogan novinarima u avionu, dok se vraćao sa samita G20 koji je održan u kineskom Hangdžou, piše "Hurijet".

Erdogan je dodao da Turska treba da pokaže da postoji u regionu i da nema pravo da se povlači, prenio je Sputnjik.

Turski lider je naveo da Ankara nema problema sa Vašingtonom po pitanju izvođenja operacije na sjeveru Sirije.

Turska vojka je 24. avgusta počela operaciju "Štit Eufrata" tokom kojeg je oslobođen od terorista grad Džarablus. Pri tome, Ankara nastavlja operaciju protiv odreda sirijskih Kurda.

Raka se nalazi pod kontrolom džihadista od 2013. godine. Militanti su ovdje stvorili organe upravljanja "kalifatom" i proglasili grad svojom "prijestonicom".