Njemački Bajer još jednom povećao ponudu za Monsanto

Bajer čije sjedište je u Leverkuzenu nije dao dodatne detalje navodeći da se "ne mogu dati uvjeravanja da će strane postići dogovor
2 komentar(a)
Bajer, Foto: Reuters
Bajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2016. 12:45h

Njemački proizvođač ljekova Bajer saopštio je danas da povećava svoju ponudu za preuzimanje Monsanta, američkog giganta u proizvodnji pesticida, đubriva i genetski modifikovanih kultura. Bajer sada nudi 127,50 dolara po dionici Monsanta, što je povećanje u odnosu na prethodnu ponudu iz jula od 125 dolara po dionici prema kojoj je vrijednost Monsanta procjenjena na oko 65 milijardi dolara. Bajer čije sjedište je u Leverkuzenu nije dao dodatne detalje navodeći da se "ne mogu dati uvjeravanja da će strane postići dogovor".

Monsanto je već odbacio dvije prethodne Bajerove ponude. U julu je ocijenio Bajerovu povećanu ponudu kao neodgovarajuću. Tada je Monsanto naveo i da ostaje otvoren za pregovore sa Bajerom i drugima o sporazumu. Monsanto je potvrdio da je Bajer dao novu ponudu bez drugih komentara dok se ona razmatra. Najava o mogućem sklapanju sporazuma Bajera i Monsanta u maju izazvala je uzbunu u Njemačkoj, gdje je javno mnjenje izrazito protiv genetski modifikovanih organizama.

Bonus video: