Obama: Pregovori sa Putinom bili otvoreni, iskreni, poslovni

"Na pravom smo putu", istakao je Putin
3 komentar(a)
Barak Obama, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Barak Obama, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2016. 14:43h

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da je sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom imao produktivne pregovore oko uvođenja režima prekida vatre u Siriji, nakon čega bi SAD i Rusija zajednički mogli da se fokusiraju na borbu protiv IS i Nusra fronta.

„Razgovarali smo o tome kako će izgledati realni prekid vatre u Siriji, koji bi nam omogućio da se zajednički borimo protiv zajedničkog neprijatelja. Međutim, uzimajući u obzir određeni problem u povjerenju, pregovori su bili izuzetno ozbiljni i trenutno nismo uspjeli da približimo stavove do te mere da taj sporazum proradi“, rekao je on, prenosi Sputnjik.

Obama je istakao da je poručio svom državnom sekretaru Džonu Keriju, te da je Putin isto učinio i svom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, da nastave pregovore kako bi postigli saglasnost o tom pitanju.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Obama je rekao da SAD neće ukinuti sankcije Rusiji dok god ne budu ispunjene sve tačke Minskog sporazuma, a sam put njegove dalje implementacije biće odlučen u narednih nekoliko sedmica.

„Minski sporazum postoji, ali njegova implementacija se ne sprovodi. Jasno sam rekao da dok god taj sporazum ne bude sproveden u djelo sankcije neće biti ukinute“, istakao je on.

Dvojica lidera su prilikom susreta na marginama samita G20 u Kini razgovarali i o oblasti sajber-bezbjednosti. Obama je prokomentarisao i sam susret sa ruskim predsjednikom rekavši da je on bio veoma otvoren, iskren i poslovan, baš kao i svaki susret do sada.

Putin: Na pravom smo putu

Rusija i SAD su načinile još jedan korak u dijalogu o Siriji i došlo je do "izvjesnog približavanja", izjavio je danas predsjednik Rusije Vladmir Putin, ističući da je moguće da će dogovor biti postignut za nekoliko dana.

"Na pravom smo putu", istakao je Putin na konferenciji za novinare posle samita G20 u Kini, prenijela je agencija Tas s.

Putin je naveo da je "došlo do izvjesnog približavanja i dogovora šta bi mogli da urade da se smanje tenzije u Siriji i postignu rešenja prihvatljiva za obije strane".

Sporazum sa SAD o Siriji bi mogao biti postignut za nekoliko dana, kazao je Putin, navodi ruska agencija.

Bonus video: