Abe poručio Obami: Lansiranje raketa je neoprostiv potez Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja ispalila je 20 raketa od početka godine dok u januaru izvela četvrtu nuklearnu probu
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, rakete, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, rakete, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2016. 10:42h

Japanski premijer Šinzo Abe razgovarao je danas sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, kojem je rekao da su najnovija lansiranja balističkih raketa, koje je ispalila Sjeverna Koreja, "neoprostiva", tvrdi portparol japanske vlade.

Abe i Obama sastali su se na marginama dvodnevnog samita G20 u kineskom gradu Hangdžou, navodi Rojters.

Sjeverna Koreja ispalila je rano jutros tri balističke rakete sa svoje istočne obale, javila je južnokorejska agencija Jonhap i dodala da je to nova demonstracija sile dvije nedjelje poslije lansiranja projektila s jedne sjevernokorejske podmornice.

Rakete su ispaljene iz provincije Hvangdju u Japansko more, dodala je agencija.

Sjeverna Koreja ispalila je 20 raketa od početka godine dok u januaru izvela četvrtu nuklearnu probu.

Ispaljivanje raketa izvedeno je nekoliko sati prije sastanka predsjednika Kine i Južne Koreje, Si Đinpinga i Park Geun-hje na marginama samita Grupe 20 svjetskih najrazvijenijih ekonomskih sila u kineskom gradu Hangdžuu.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje, ali te dvije zemlje imaju zategnute odnose zbog nuklearnih proba Pjongjanga.

Zbog tih proba, Sjevernoj Koreji su još ranije uvedene međunarodne sankcije.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

Japan: Rakete upale oko 200 kilometara od Hokaida

Tri balističke rakete, koje je ispalila Sjeverna Koreja, najvjerovatnije su upale u more na 200 do 250 kilometara zapadno od Hokaida - najvažnijeg japanskog ostrva na sjeveru, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Japana.

U saopštenju Kancelarije Združenog generalštaba vojske Južne Koreje se ističe da je ovo lansiranje raketa "vjerovatno demonstracija sile Sjeverne Koreje", kao i da "nije slučajno da su lansirane u vrijeme održavanja samita".

Japanski premijer Šinzo Abe dogovorio se danas sa južnokorejskim predsejdnicom Park Džung Hije da će blisko sarađivati povodom najnovijeg lansiranja balističkih raketa, navodi se u izjavi japanske vlade.

Abe i Park potvrdili su svoju saradnju tokom sastanka na marginama samita G20, navodi se u saopštenju.

Bonus video: