Keri i Lavrov bez dogovora o Siriji, sastanak Obame i Putina

Bijela kuća je saopštila da se Obama prije susreta sa Putinom, na marginama dvodnevnog samita koji se završava danas, sastao sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojima je razgovarao o situaciji u Ukrajini
1 komentar(a)
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Džon Keri, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2016. 06:54h

Sastanak državnog sekretara SAD Džona Kerija i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova završen je danas bez dogovora o Siriji na marginama samita G20 u kineskom gradu Hangdžou.

Neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta izjavio nakon sastanka Kerija i Lavrova da "razlike ostaju", prenosi Rojters.

Nakon susreta Lavrova i Kerija, počeo je sastanak američkog predsjednika Baraka Obame i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Bijela kuća je saopštila da se Obama prije susreta sa Putinom, na marginama dvodnevnog samita koji se završava danas, sastao sa francuskim predsjednikom Fransoa Olandom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sa kojima je razgovarao o situaciji u Ukrajini.

Štajnmajer: Nemoguć mir u Siriji na čelu sa Asadom

Njemačka i njeni saveznici saopštili su da je mir u Siriji nemoguć dok je pod vođstvom Bašara Al Asada, izjavio je danas njemački ministar vanjskih poslova Frank Valter Štajmajer u intervjuu "Funke Medijagrupu".

On je reako da je uplitanjem Moskve u situaciju u Siriji stabilizovan i ojačan režim sirijskog predsjednika, prenosi TAS.

"To ne mijenja naš stav niti stav naših partnera da je mir u Siriji nemoguć dok je pod Asadovim vođstvom", rekao je Štajmajer.

Ministar je izrazio nadu da će Rusija i SAD postići dogovor o primirju u Siriji.

"Rusija sada može da pokaže da je zaista zainteresovana za prekid borbi u Siriji", kaže njemački šef diplomatije.

Štajnmajer je dodao da "Moskva, kao i svi ostali, shvata da kriza u Siriji ne može da se riješi vojnim sredstvima".

Bonus video: