SAD i Rusija blizu dogovora o Siriji

Dogovor bi mogao da bude objavljen već danas, poslije sastanka državnog sekretara SAD Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 07:56h

SAD sumnjaju da li sporazum s Rusijom o smirivanju rata u Siriji može postići cilj, ali će nastaviti da se zalažu za to, izjavio je predsjednik SAD Barak Obama dok su pregovarači dvije zemlje radili na sporazumu.

Obama je na margini ekonomskog samita Grupe 20 u Kini izjavio da između SAD i Rusije još ima "teških razlika" o tome šta je potrebno da bi se okončao rat u Siriji i koje su opozicione grupe legitimni ciljevi vojski i SAD i Rusije. Ali, rekao je da "vrijedi pokušati".

"Još nismo stigli dotle", do sporazuma, rekao je Obama.

"Mislim da je prerano reći da je jasan put pred nama, ali bar je moguće da bude nekog napretka".

Dogovor bi mogao da bude objavljen već danas, poslije sastanka državnog sekretara SAD Džona Kerija i ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Keri i Lavrov već nedjeljama razgovaraju o sporazumu kojim bi se povećala vojna saradnja SAD i Rusije u borbi protiv Islamske države grupe i drugih ekstremista u Siriji što Moskva odavno traži. Sporazum treba da omogući i da pomoć stigne do oblasti Sirije pod opsadom njenih vlasti, a treba da sadrži i mjere za sprječavanje aviona sirijske vlade da bombarduju oblasti u kojima djeluju pobunjenici koje poodržavaju SAD.

SAD su saopštile da bi, po sporazumu, Rusija trebalo da obustavi napade Asadove vojske, što SAD nisu postigle ni poslije više mjeseci diplomatskih napora. SAD žele i da pobunjenici napuste saradnju sa Frontom Nusra, povezanim sa Al Kaidom, ali je to sve teže zbog njihovih nedavnih uspjeha u borbi protiv vojske sirijskie vlade.

Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin planiraju sastanak na marginama samita, saopštila je Bijela kuća.

Bonus video: