Bangladeš: Pogubljen vođa glavne islamističke partije

Ali je peti lider partije Džamat-e-islami koji je pogubljen od 2010, kada je premijer Šeik Hasina formirao specijalni sud za suđenja osumnjičenim ratnim zločincima
0 komentar(a)
Sud, Bangladeš, Foto: Shutterstock
Sud, Bangladeš, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2016. 19:10h

Vlasti Bangladeša pogubile su danas vođu glavne islamstičke partije, zbog ratnih zločina tokom rata sa Pakistanom 1971, saopštili su zvaničnici.

Lider partije Džamat-e-islami Mir Kvasem Ali obješen je u 10.30 po lokalnom vremenu, nekoliko sati pošto su ga posjetili članovi porodice u zatvoru Kašimpur, blizu glavnog grada Bangladeša, Dake, rekao je zvaničnik te ustanove.

Vrhovni sud u utorak je odbio konačnu žalbu za reviziju njegove smrtne kazne koju je prije dvije godine izrekao specijalni sud.

Ali je peti lider partije Džamat-e-islami koji je pogubljen od 2010, kada je premijer Šeik Hasina formirao specijalni sud za suđenja osumnjičenim ratnim zločincima.

Bangladeš je saopštio da su pakistanski vojnici uz podršku lokalnih kolaboracionista, ubili tri miliona ljudi i silovali 200.000 žena tokom rata za nezavisnost Bangladeša 1971.

Bonus video: