Bankrot napravio haos u svijetu: Brodovi zarobljeni, roba ne stiže

Kompanija sa sjedištem u Seulu podnijela je u srijedu zahtjev za zaštitu od bankrota i prestala da prihvata novi teret, a od danas 27 brodova nije dobilo dozvolu za ulaz u luke ili na terminale
3 komentar(a)
Hanjin, Foto: Reuters
Hanjin, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2016. 09:02h

Bankrotstvo južnokorejske kompanije Hanjin napravilo je pometnju u lukama i među prodavcima širom svijeta, pošto su teretni brodovi zarobljeni, a trgovci brinu da li će roba stići na njihove police. Kompanija sa sjedištem u Seulu podnijela je u srijedu zahtjev za zaštitu od bankrota i prestala da prihvata novi teret, a od danas 27 brodova nije dobilo dozvolu za ulaz u luke ili na terminale. Korejsko udruženje za međunarodnu trgovinu saopštilo je da je u Kini oko 10 plovila kompanije Hanjin zaplijenjeno ili će biti zaplijenjeno.

"Glavna briga trgovaca je da bi to moglo da utiče na robu vrijednu više miliona dolara, koja treba da bude na policama u prodavnicama", rekao je potpredsjednik Nacionalnog udruženja trgovaca na malo (NRF) zadužen za lanac snabdijevanja i carinsku politiku, Džonatan Gold. Agencija AP je navela da kompanija već godinama bilježi gubitak. Ministarstvo pomorstva Južne Koreje je saopštilo da će problemi kompanije Hanjin uticati na izvoz robe tokom naredna dva ili tri mjeseca.

Bonus video: