Svijet bi do 2080. mogao ostati bez kafe

'Postoje snažni dokazi da porast temperature već sada utiče na prinose, kvalitet, štetočine i bolesti, što značajno utiče na ekonomsku sigurnost u nekim regijama koje se oslanjaju na proizvodnju kafe', stoji u izvještaju
4 komentar(a)
kafa, Foto: Shutterstock.com
kafa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.09.2016. 08:02h

Prema izvještaju Klimatološkog instituta Australije, ako bi došlo do pogoršanja klimatskih uslova, globalno zagrijavanje će biti zaslužno za smanjenje proizvodnje kafe do 2050. godine za 50%, što bi moglo dovesti do odumiranja kafe do 2080. godine.

'Postoje snažni dokazi da porast temperature već sada utiče na prinose, kvalitet, štetočine i bolesti, što značajno utiče na ekonomsku sigurnost u nekim regijama koje se oslanjaju na proizvodnju kafe', stoji u izvještaju.

Kafa je važna kultura na globalnom nivou i drugo najvrednije dobro koje izvoze zemlje u razvoju, čija je vrijednost u 2015. godini dostigla 19 milijardi američkih dolara. U svijetu se na dan popije 2,25 milijardi šoljica kafe.

Preko 120 miliona ljudi u više od 70 zemalja oslanja se na kafu kao izvor prihoda, a većina od 25 miliona uzgajivača kafe su mali uzgajivači. 'Ako se ne udruže neće imati dovoljno kapaciteta za adaptaciju na topliji svijet. Tržište će usljed toga postati nepredvidljivo i nestabilno', piše u izvještaju.

Vodeće svjetske kompanije kao što su Lavazza i Starbucks javno su priznale da postoje rizici od klimatskih promjena za poslovanje kafom. Većina država kojima je izvoz kafe važan ekonomski činilac kao što su Honduras, Nikaragva, Vijetam i Gvatemala najteže su pogođene klimatskim promjenama.

'Ovo nisu više problemi koji bi se mogli dogoditi u budućnosti, oni se događaju sada', rekao je Mario Ćeruti iz Lavazze.

Bonus video: