Preminuo predsjednik Uzbekistana

Karimov je rođen 1938. godine i odrastao je u sirotištu, a zatim se upisao na studije mehanike i ekonomije
1 komentar(a)
Islam Karimov, Foto: Reuters
Islam Karimov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2016. 08:51h

Predsjednik Uzbekistana Islam Karimov preminuo je u 78. godini, javlja Rojters pozivajući se na više diplomatskih izvora.

Da je Karimov u kritičnom stanju zbog ozbiljnih komplikacija izazvanih izlivom krvi u mozak, saopštila je ranije danas vlada te zemlje.

"Zdravlje našeg predsjednika ozbiljno je narušeno, i prema nalazima ljekara, on je u kritičnom stanju", navodi se u ranijem saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu uzbekistanske vlade. Karimovljeva mlađa ćerka Lola Karimova Tiljajeva navela je da je Karimov prebačen na odjeljenje reanimacije pošto je u subotu ujutro pretrpio izliv krvi u mozak, a nekoliko sati kasnije, na opozicionom sajtu Fergana.ru objavljeno je da je umro. Tiljajeva je demantovala te tvrdnje, navodeći da je njen otac "u stabilnom stanju", a vlasti se posle hospitalizacije Karimova nisu oglasile. Na sajtu Fergana.ru takođe je navedeno da su u Samarkandu, rodnom gradu Karimova, u toku pripreme za njegovu sahranu. Karimov je rođen 1938. godine i odrastao je u sirotištu, a zatim se upisao na studije mehanike i ekonomije. Bio je na najvišim funkcijama u Komunističkoj partiji za vrijeme Sovjetskog Saveza, a nakon njegovog raspada i proglašenja nezavisnosti Uzbekistana 1991. godine, došao je na čelo te centralnoazijske republike. Tokom 25-godišnje diktatorske vladavine uklonio je mnoge svoje političke protivnike, a nevladine organizacije optuživale su ga za redovno namještanje izbora i podržavanje mučenja zatvorenika. Uprkos stalnim spekulacijama o njegovom slabom zdravlju, Karimov nikada nije proglasio svog nasljednika na mjestu šefa države, a njegova starija ćerka Gulnara našla se na udaru kritika kada je svog oca uporedila sa nekadašnjim sovjetskim liderom Staljinom. Analitičari ocjenjuju da bi Karimovljeva smrt mogla da dovede do otvorene borbe za vlast među uzbekistanskom političkom elitom, a prema ustavu, u slučaju da šef države nije u stanju da obavlja svoju dužnost, tu funkciju mora da preuzme predsjednik Senata. Kao mogući Karimovljevi nasljednici pominju se premijer Šavkat Mirziojev i vicepremijer Rustam Azimov.

Bonus video: